De la izbucnirea virusului COVID-19, au apărut o serie de variante legate de originea acestuia, dar și de responsabilii care ar fi provocat pandemia.
În vreme ce unii sunt de părere că virusul s-a extins dintr-o piață de animale din Wuhan, China, în lipsa condițiilor igienice, alții dau crezare teoriei potrivit căreia virusul ar fi fost creat într-un laborator din aceeași provincie chineză.
Noul coronavirus a fost semnalat pentru prima oară de către autorităţile chineze la 31 decembrie 2019. Când reprezentanţi OMS au sosit la Wuhan, pe 20 ianuarie, virusul se răspândise deja și în alte trei ţări.
Guvernul chinez, împreună cu armata țării, dar și institutul de virologie Wuhan, au fost dați în judecată de către avocatul american Larry Klayman și grupul său de avocatură (Freedom Watch), pe motiv că virusul COVID-19 este, de fapt, o armă biologică proiectată de autoritățile chineze, care ar fi scăpat din Institutul de Virologie și care „ar fi generat numărul de morți ai pandemiei, ar fi furnizat sprijin material teroriștilor și ar fi conspirat pentru a provoca moartea cetățenilor americani”, noteazăBusiness Today.
Mai mult, ONG-ul Reporters sans frontieres (RSF) declară că noulcoronavirusar fi devenit pandemie deoarece presa chineză nu este liberă și că, dacă nu ar fi existat cenzura impusă de autorități, populația ar fi fost informată mai repede despre gravitatea epidemiei decoronavirus, astfel putând fi salvate mai multe vieți omenești.
Însuși președintele american,Donald Trump, a acuzatChina,în repetate rânduri, pentru propagarea virusului:
„A venit dinChina. Cred că este o formulă foarte exactă”, a declarat Trump, fapt întărit și de şeful diplomaţiei americane, care vorbește constant despre „virusul chinez” sau „virusul din Wuhan”.
Premierul australian Scott Morrison, preşedinţii Franței și Americii (Emmanuel Macron şi Donald Trump) şi cancelarul german Angela Merkel au discutat despre lansarea unei anchete internaţionale cu privire la pandemia care a infectat peste 2,5 milioane de persoane la nivel global.
Mai mult, Australia studiază dacă OMS poate fi autorizată să intre într-o ţară pentru a ancheta cu privire la epidemie, fără a primi condimţământul ţării respective.
Acțiunea vine după decizia lui Donald Trump de a opri finanţarea (majoritară) americană a OMS, la jumătatea lui aprilie, acuzând că instituția a încurajat ”dezinformarea” chineză cu privire la virus, ceea ce ar fi condus la o amplificare a epidemiei.
Până de curând, China a fost bănuită de tăinuirea cifrelor reale. Oficial,Chinaa raportat doar82,788 de cazuri de infecție cuCOVID-19și4,632 de decese, la o populație de peste 1,4 miliarde de oameni. Mai mult,77,151de persoane s-ar fi recuperat.
Astfel, serviciile secrete americane au ajuns la concluzia căBeijingul a falsificat datele cu privire la numărul de victime ale coronavirusuluiînChina. Autoritățile au fost acuzate de tăinurirea cifrelor reale ale infecției de pe teritoriul țării. Chiar și cifrele actuale întăresc această ipoteză, fiind o diferență de peste 250.000 de cazuri raportate deChinafață deAmerica.
În urma acestor acțiuni, Ambasada Chinei laCanberra a acuzat autoritățile australiene că sprijină acuzațiile lansate de americani.