Politico: Procurorii belgieni investighează dacă mai mulți europarlamentari au primit bani să facă lobby unei mari companii chineze

Politico: Procurorii belgieni investighează dacă mai mulți europarlamentari au primit bani să facă lobby unei mari companii chineze
Foto: Hepta - DPA Images / Philippe Stirnweiss

Procurorii din Belgia investighează dacă Huawei a făcut plăţi ilegale pentru a obţine o scrisoare deschisă, scrisă şi semnată de opt europarlamentari europeni, care apăra interesele companiei, informează Politico, citând documente judiciare. Fiecărui cosemnatar al scrisorii i s-ar fi oferit 1.500 de euro.

În această lună, anchetatorii belgieni au făcut percheziții la 21 de adrese, într-un caz de „corupţia activă din Parlamentul European”, care „a avantajat Huawei”.

Anchetatorii analizează „cadouri excesive” sau „remuneraţii pentru luarea de poziţii politice” care au avut loc „din 2021 până în prezent”. Este cea de-a doua anchetă de corupție majoră din Parlamentul European, după scandalul Qatargate din 2022. Patru persoane au fost acuzate de corupţie şi organizare criminală, iar una a fost acuzată de spălare de bani, a anunţat procuratura belgiană.

POLITICO relatează că, potrivit unui mandat de arestare, prezentat inițial de cotidianul italian La Repubblica, o parte a anchetei a pornit de la scrisoarea celor opt eurodeputați, în februarie 2021. Documentul a fost adresat unor comisari europeni cărora li s-a spus că tensiunile geopolitice nu ar trebui să împiedice dezvoltarea echipamentelor 5G în Europa.

O semnătură de 1.500 de euro

Deşi nu menţionează explicit Huawei, anchetatorii consideră că documentul promovează interesele companiei chineze. Aceasta deoarece a fost transmis în momentul în care mai multe guverne europene urmăreau limitarea utilizării, de către operatorii de telecomunicații, a echipamentelor chineze. Măsura avea la bază suspiciunea că prin intermediul Huawei, China comunistă ar putea iniția activități de spionaj, supraveghere şi potenţială dependenţă economică.

Potrivit declarațiilor a trei foști oficiali Huawei, scrisoarea din 2021, era menită să contracareze un alt document, semnat de 40 de europarlamentari, difuzată anterior, prin care Comisia Europeană era îndemnată să impună controale mai stricte pentru utilizarea echipamentelor chineze în Europa.

Anchetatorii belgieni, citați de POLITICO spun că autorul scrisorii ar fi primit 15.000 euro, iar fiecare europarlamentar care a semnat-o a încasat câte 1.500 de euro.

„Această tranzacţie sau propunere de tranzacţie ar fi fost aprobată de directorii chinezi ai HUAWEI, în special de biroul din Bruxelles. (…) Presupunând că faptele sunt stabilite, aceste sume ar reprezenta presupusa compensaţie pentru scrisoarea menţionată mai sus redactată de opt deputaţi europeni în atenţia a trei comisari europeni în favoarea HUAWEI (…) Ancheta a scos la iveală circuitul financiar al remuneraţiilor care ar demonstra procesul de corupţie”, arată documentul judiciar.

Ce spun europarlamentarii români

Printre cei opt europarlamentari s-ar fi numărat și românii Cristian Bușoi, Daniel Buda și Tudor Ciohodaru. Momentan nu se știe dacă cei care au semnat scrisoarea din 2021 sunt investigați.

Fostul europarlamentar român Cristian Buşoi (PNL) a declarat, conform sursei citate, că nu a consimțit să semneze un astfel de document.

Bușoi susține că nu a găsit în e-mailul oficial nici o corespondență referitoare la acest subiect. Totodată, a ținut să adauge că nu a fost recompensat, nici el și nici vreun colaborator al său.

„M-am uitat prin e-mailul meu oficial şi nu am găsit nicio corespondenţă referitoare la această scrisoare. (…) De asemenea, nu-mi amintesc să-i fi dat consimţământul verbal domnului Martusciello, aşa cum se obişnuieşte uneori atunci când colegii caută sprijin pentru iniţiativele lor”, a spus el într-o declaraţie scrisă.

Europarlamentarul PNL Daniel Buda a dat vina pe echipa de consilieri. El a spus că implicarea sa se datorează echipei sale care l-ar fi informat printr-un briefing pregătit de personalul biroului său parlamentar. El a mai adăugat că nu a fost contactat de anchetatorii și că nu a primit bani în schimbul semnăturii.

„Sprijinul meu a fost determinat exclusiv de preocupările privind infrastructura digitală rurală, nefiind influenţat de părţi externe (…) Nu am avut cunoştinţă – nici atunci, nici acum – că în spatele acestei scrisori sau activităţi ar putea exista o astfel de schemă”, a declarat Daniel Buda, conform POLITICO.

În schimb, fostul europarlamentar PSD Tudor Ciuhodaru nu a răspuns solicitărilor de comentarii, a precizat POLITICO.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`