Ancheta avionului dispărut: O navă americană a dectectat semnale asemănătoare cu cele emise de cutiile negre din avioane

Ancheta avionului dispărut: O navă americană a dectectat semnale asemănătoare cu cele emise de cutiile negre din avioane

O navă americană a detectat semnale sonore similare cu cele emise de cutiile negre ale avioanelor, au anunţat autorităţile australiene. Acesta ar putea fi cel mai important pas în operaţiunile de căutare ale zborului MH 370 dispărut de aproape o lună de zile.

De asemenea, o navă britanică dotată cu echipamente sofisticate de detectare a semnalelor sonore a ajuns în zona de căutare indicată de chinezi, în sudul Oceanului Indian, potrivit BBC News. Între timp, rudele pasagerilor s-au rugat din nou pentru dispăruţi la Kuala Lumpur, în Malaezia.

Nava britanică se află într-o zonă din Oceanul Indian în care adâncimea apei atinge 5 mii de metri. Autorităţile britanice au declarat că echipele de căutare sunt presate de timp, pentru că acumulatorii cutiilor negre mai sunt funcţionali, teoretic, doar o zi.

Premierul Australiei, Tony Abbott a declarat că noile descoperiri în cazul avionului Malaysia Airlines trebuie tratate cu moderaţie. Conform unui raport preliminar al echipajelor de căutare australiene, un nou semnal al cutiilor negre a fost detectat într-o locaţie diferită de cea anunţată iniţial de chinezi. 

„Am fost informat că o serie de sunete au fost depistate de către o navă chineză în zona de căutare. Caracteristicile raportate sunt în concordanță cu cutia neagră a aeronavei dispărute. O serie de obiecte albe au fost reperate la suprafață, la aproximativ 90 de kilometri depărtare de zona semnalelor detectate. Cu toate acestea, nu există momentan nicio confirmare că semnalele și obiectele sunt legate de aeronava lipsă”, a declarat Angus Houston, coordonatorul şef al operaţiunilor de căutare.

Specialiştii care au dezvoltat tehnologia de emitere a semnalului spun că frecvenţa este identică cu cea folosită de cutiile negre ce înregistrează ultimele 30 de minute de dialog dintre piloţi, dar şi jurnalul de zbor. Oceanograful Simon Boxall a avertizat însă, într-o declaratie pentru jurnaliştii de la CNN că semnalul poate fi şi de la alte dispozitive ce folosesc aceeasi frecvenţă şi că totul ar putea fi o pistă falsă. Între timp, au început şi căutările subacvatice.

Între timp, familiile pasagerilor aeronavei malaeziene au ales să-şi aline suferinţa prin rugăciune şi au organizat o ceremonie publică la Kuala Lumpur.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`