Analiză The Guardian: Nu există un câștigător clar dacă războiul dintre Israel și Hezbollah escaladează

Analiză The Guardian: Nu există un câștigător clar dacă războiul dintre Israel și Hezbollah escaladează

Atât de grave au fost schimburile de foc între Israel și Hezbollah în acest weekend, încât este greu de spus dacă cele două părți nu au trecut deja pragul războiului „total”, potrivit The Guardian.

Hezbollah a lansat 150 de rachete și drone în Israel

Forțele aeriene israeliene au declarat că au lovit sâmbătă 290 de ținte în sudul Libanului, ucigând cel puțin trei persoane. Hezbollah a răspuns lansând peste noapte 150 de rachete și drone în Israel, cel mai profund atac de la izbucnirea ostilităților violente.

Rachetele au ajuns în suburbiile orașului Haifa, din nordul Israelului, și, în timp ce victimele au fost puține – echipele de salvare au tratat un număr de răniți – clădiri rezidențiale au fost lovite în Kiryat Bialik. Mii de civili au fost forțați să caute adăpost.

Hezbollah a declarat că a folosit pentru prima dată rachete cu rază scurtă de acțiune Fadi 1 și 2, arme despre care se spune că ar avea o rază de acțiune de 50 și, respectiv, 65 de mile.

Aceștia vizau, a spus grupul militant, baza aeriană Ramat David din Israel, la 15 mile sud-est de Haifa, deși impactul lor asupra operațiunilor militare pare ușor.

Deși s-a spus că numărul de rachete trase a fost mic și în mare parte interceptat, imaginile cu daunele aduse caselor sugerează că unele au străpuns apărarea antiaeriană mult lăudată a Israelului – un semn îngrijorător.

Au trecut cinci zile lungi de la complotul extraordinar de a arunca în aer pagerele și apoi walkie-talki-urile folosite de Hezbollah, ucigând 42 de persoane și rănind peste 3.000, un atac pentru care se crede că Israelul a fost responsabil. Vineri, un atac aerian israelian l-a ucis pe veteranul lider Hezbollah Ibrahim Aqil la Beirut și alte 37 de persoane.

Intensitatea tot mai mare a atacurilor israeliene pare să sugereze că guvernul lui Benjamin Netanyahu este dispus să accepte orice ar face Hezbollah ca răspuns. „Dacă Hezbollah nu a primit mesajul nostru, vă promit – îl va primi”, a spus premierul duminică.

Niciuna dintre părți nu pare dispusă să dea înapoi

Este periculos ca cineva să se bazeze pe faptul că Israelul va ieși decisiv victorios  dacă luptele vor escalada. Aproximativ 65.000 de civili israelieni rămân strămutați din casele lor (un număr similar este, de asemenea, strămutat din sudul Libanului), deoarece atacurile Hezbollah au continuat zilnic.

O escaladare oarecare din partea Hezbollah ca răspuns la complotul și exploziile de la Beirut a fost inevitabilă și e probabil ca grupul să ajungă la arsenalul său de oriunde între 120.000 și 200.000 de rachete și rachete nedirijate.

Duminică, Naim Qassem, secretarul general adjunct al lui Hezbollah, a declarat că grupul a intrat într-o nouă fază în lupta sa cu Israelul – descrisă în mod amenințător de el drept o „bătălie deschisă”.

Niciuna dintre părți nu pare dispusă să dea înapoi, ridicând întrebarea unde va duce ritmul tot mai rapid al bombardamentelor transfrontaliere. O rachetă Hezbollah care provoacă un număr semnificativ de victime civile în Israel, fie deliberat, fie printr-un calcul greșit, ar provoca probabil un răspuns israelian și mai intens și riscă în schimb mai multe victime civile în Liban.

Speranța este că ambele părți vor să evite un război terestru, deși nici măcar asta nu poate fi sigur. Președintele Israelului, Isaac Herzog, a declarat duminică că, atunci când Aqil a fost ucis, el și alți lideri ai unității de elită a Hezbollah Radwan discutau despre un alt atac transfrontalier surpriză în Israel – „același fel de atac oribil și îngrozitor pe care l-am avut pe 7 octombrie din partea Hamas. ”

Deși Forțele de Apărare Israelului luptă în mod constant în Gaza, conflictul nu este la fel de intens ca la început. Săptămâna trecută, Israelul și-a redistribuit Divizia 98 din Gaza spre nord, iar liderii țării ar putea ajunge la concluzia că singura modalitate de a opri atacurile cu rachete este să pătrundă în sudul Libanului, deși acest lucru este plin de riscuri.

Chiar și ținând cont de atacul cu pagerele care au explodat, se estimează că Hezbollah are între 30.000 și 50.000 de luptători disponibili și un număr similar în rezervă. Este o forță militară mai mare și mai capabilă decât Hamas, care încă luptă în ciuda a aproape un an de bombardamente ca răspuns la asaltul din 7 octombrie.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`