Singura şansa ca Maia Sandu să întoarcă, azi, în turul doi, rezultatul alegerilor prezidenţiale este prezenţa masivă a moldovenilor la urne, susţin surse din dilplomaţia românească. Maia Sandu îl poate învinge pe Igor Dodon numai prin mobilizarea diasporei şi a tinerilor, un scenariu similar cu cel al alegerilor prezidenţiale din România, în 2014, când, sub sloganul “Ieşiţi din casă, dacă vă pasă!”, Klaus Iohannis l-a învins pe Victor Ponta.
Deși contracandidatul său pro-rus are un avans de aproape 10 perocente în fața sa, Maia Sandu ar putea întoarce rezultatul în favoarea sa, doar dacp prezența la vot va fi masivă, iar oamenii vor merge să își manifeste dreptul la vot.
Mobilizarea diasporei și a tinerilor de peste Prut este singura sa șansă, conform oficialilor. Potrivit nei analize a diplomaţiei româneşti, Maia Sandu poate spera la câştigarea alegerile doar dacă la urne se prezintă între 60% şi 63% dintre moldovenii cu drept de vot. Comparativ, în primul tur, prezenţa la urne a fost de numai 50.95%.
Mobilizarea diasporei româneşti ar fi un mare atu pentru Maia Sandu, dat fiind faptul că în România trăiesc nu mai puţin de 100.000 de basarabeni, dintre care, la primul tur, au votat doar 9.400, într-o proporţie covârşitoare de partea Maiei Sandu. La fel, moldovenii din Italia, Spania,Germania şi alte state din Vest au votat pro-Europa. Dar nu toată diaspora moldovenească este de partea candidatului Maiei Sandu. Sunt nu mai puţin de 400.000 de moldoveni plecaţi la muncă în Rusia, care îl preferă pe Igor Dodon, însă, la primul tur, nu s-au înghesuit să voteze. Şi moldovenii din Găgăuzia sunt, teoretic, tot de partea candidatului socialist.
Cei 25.000 de elevi şi studenţi moldoveni care studiază în România, care vor vota în secţiile electorale deschise pe teritoriul ţării noastre, beneficiază de bilet de tren gratuit dus-întors (Regio/ InterRegio clasa a 2-a) în perioada 12-13 noiembrie, informează CFR.
Peste trei milioane de alegători sunt chemați să voteze duminică în Republica Moldova pentru al doilea tur al scrutinului prezidențial, având de ales între cei doi candidați, Igor Dodon, candidat prorus și Maia Sandu, politician proeuropean.
Secțiile de votare s-au deschis la ora 7.00 și se vor închide la ora 21.00, conform Comisiei Electorale Centrale a Republicii Moldova. Moldovenii stabiliți în afara țării vor avea la dispoziție 100 de secții de votare, la fel ca în primul tur al scrutinului, conform Adevărul.
Pentru studenții sau persoanele stabilite în România, există 11 secții deschise în zece orașe. Două secții de vot sunt în București, una la sediul Ambasadei Republicii Moldova în România, cealaltă la Secția Consulară. Altă secție de votare va fi deschisă la Iași și se va putea vota și la Galați, Timișoara, Brașov, Cluj-Napoca, Constanța, Bacău, Suceava și Craiova.