Analiză Reuters: Lupta anticorupție din România a primit un nou impuls după focul ucigaș din clubul Colectiv

Publicat: 13 11. 2015, 12:52

Amplele proteste din România de după incendiul din clubul Colectiv din București, în urma căruia peste 50 de persoane au murit, scot în evidență furia în creștere cu privire la cultura șpăgii în una dintre cele mai corupte țări din Europa. Așa încep jurnaliștii de la Reuters o analiză dedicată evenimentelor care au avut loc în țara noastră în ultimele săptămâni.

Aproape 100.000 de români au ieșit în stradă după ce pentru mulți dintre ei tragedia din Colectiv a devenit o dovadă a faptului că lăcomia și corupția pot duce la moartea multor oameni, se arată în analiza citată.

Anchetele DNA au scos la iveală cât de adânc este înrădăcinată corupția – de la conflicte de interese și abuz de putere, până la fraudă și acordarea de contracte publice în schimbul mitelor. 

“Corupția seacă resursele statului și le direcționeaza către un strat de persoane privilegiate, în detrimentul majorității populației. Distorsionează competiția corectă, atât în afaceri cât și în sectorul public. De aceea, angajarea în sectorul de stat …. este bazată pe relații și bani, investitorii cu proiecte serioase sunt descurajați și efectele sunt vizibile în calitatea serviciilor publice
și în infrastructură”, a declarat șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, pentru sursa citată.

Jurnaliștii de la Reuters mai notează că la recentele proteste au participat mulți tineri educați, activi pe rețelele de socializare și tot mai furioși pe politicieni. Protestatarii sunt însă pesimiști cu privire la șansele unei schimbări, după tragedia din club.

În analiza citată se menționează și faptul că protestele au dus la demisia guvernului, dar nu au fost urmate de răspunsuri la întrebările privind eșecul măsurilor de siguranță și securitate.

“Tragedia din Colectiv a făcut ca un număr impresionant de oameni să se mobilizeze rapid pentru că a servit ca o valvă de descărcare a presiunii pentru nemulțumirile majore la adresa guvernului Ponta, în particular, și a clasei politice, în general. (…) Este puțin probabil ca politicile publice să se schimbe radical”, a spus Sergiu Miscoiu, profesor-asociat la Universitatea Babes-Bolyai.

Procurorii investighează unii dintre cei mai puternici oameni din Romania, inclusiv pe Victor Ponta, care este cercetat pentru fals, spălare de bani și complicitate la evaziune fiscală, acuzații pe care le respinge, se mai menționează în analiză. 

Jurnaliștii de la Reuters amintesc, în acest context și de faptul că numărul condamnărilor obținute de DNA a crescut în ultimul an. În primele zece luni din 2015, DNA a trimis în judecată peste 900 de persoane, inclusiv parlamentari, primari și miniștri. Agenția anticorupție are o rata de condamnări de 90% și a obținut anul trecut un număr record de 1.138 de condamnări.