Analiză: Referendumul din Catalonia este doar începutul? Ce mișcări autonomiste mai există în Europa

Publicat: 02 10. 2017, 13:39
Foto: rt.com

Referendumul pentru independența Cataloniei ar putea declanșa și alte pretenții de independență în regiuni din Europa, potrivit unei analize a cotidianului francez, Le Figaro.

Jurnaliștii francezi au trecut în revistă situația din opt teritorii de pe continent cu aspirații autonomiste.

Referendumul apărat cu orice preţ de executivul catalan ar putea trezi sau încuraja şi alte veleităţi independentiste de pe continent, scrie cotidianul francez Le Figaro. Articolul face un tur de orizont: opt teritorii cu aspiraţii autonomiste in intreaga Europa ameninta stabilitatea continentului.

"În siajul catalan, mai multe teritorii revendică şi ele o autonomie sporită, dacă nu chiar independenţa deplină. Există şi unii însă care înţeleg să profite de dezordinea catalană pentru a-şi afirma aspiraţiile proprii”, se arată în articolul citat.

Catalonia

Tensiunile dintre regiunea autonomă spaniolă și Madrid s-au adâncit începând din 2008, odată cu criza economică, atunci când diferențele dintre nordul și sudul țării au trezit aspirațiile de independență economică ale unora dintre catalani. Acestui dezechilibru economic i s-a adăugat în plan politic eşecul Barcelonei de a recunoaşte existenţa unei "naţionalităţi catalane" în Constituţia spaniolă. Referendumul de independență organizat în 2014 a eșuat ca urmare a unor blocaje juridice de la Madrid.

Scoţia

Ideea ueni consultări populare privind independeța a reapărut după victoria Partidului național scoțian (SNP) în Parlamentul de la Edinburgh, în 2011. În septembrie 2014 a avut loc un vot în acest sens, independența fiind respinsă cu 55%.

Subiectul a revenit în actualitate în iunie 2016, după votul pro-Brexit al britanicilor. Asta în contextul în care, scoțienii, eurofili prin tradiţie, s-au opus cu 62% ieșirii Regatului din UE.

În luna martie, SNP a anunțat din nou dorința de organizare a unui referendum.

Corsica

După victoria independiștilor la alegerile regionale din 2015, naționalismul corsican a intrat într-o nouă etapă.

Frontul de Eliberare Națională din Crosica (FLNC) a chemat la alegerea unei majorităţi naţionaliste la scrutinul teritorial care va avea loc în insulă la sfârşitul lunii decembrie.

Ţara Bascilor

Istoria recentă a Ţării basce este marcată de acţiunile ETA, organizaţie care revendică independenţa Navarei şi Ţării basce franco-spaniole. După numeroase sabotaje, apoi atentate soldate cu sute de morţi, organizaţia a renunţat la lupta armată în 2011. Totuşi, chestiunea independenţei basce nu a dispărut total.

Italia de Nord

Apărută în 1991, Liga Nordului, mişcare suveranistă italiană, avea ambiţia să ducă la naşterea unei regiuni autonome în nordul Italiei. Acum, mai mulți responsabili susţin acum ideea unei alianţe economice între diverse regiuni bogate din Nord, care doresc să contribuie cu sume mai mici la finanţele regiunilor mai sărace din Sud. Astfel, pe 22 octombrie, guvernatorii Lombardiei şi Veneto organizează un referendum consultativ privind o autonomie pentru regiunea lor.

Flandra

Partidul naţionalist flamand NV-A al lui Bart De Wever este cel mai bine reprezentat din Camera reprezentanților (Parlamentul belgian) după alegerile din 2014, cu 22% dintre mandate.

În contextul în care regiunea este scindată lingvistic între franceză şi olandeză, Belgia este divizată și din punct de vedere economic, cu o regiune valonă mai puţin prosperă decât Flandra.

Acesta este unul dintre motivele care alimentează independentismul flamand care nu mai doreşte să finanţeze Valonia, regiune industrială francofonă care trece printr-o lungă criză economică.

Pe de altă parte, valonii militează, după caz, pentru independenţa Valoniei, autonomia sa, sau pentru realipirea ei la Franţa.

Ținutul Secuiesc

Jurnaliștii de la Le Figaro amintesc și de stiuația din Transilvania unde pretențiile de autonomie ale Ținutului Secuiesc au fost resuscitate după căderea Cortinei de fier în 1989. La ultimele alegeri legislative din 2016, Uniunea Democrată Maghiară din România, care militează pentru o federalizare a ţării, a reuşit să obţină 21 din cele 329 de locuri.

Insulele Féroé

Insulele Féroé sunt un arhipelag cu numai 50.000 de locuitori, care a obţinut în 1948 autonomia faţă de Danemarca. Totuși, afacerile extrene și apărare țin în continuare de Regatul danez.

În februarie 2017, Insulele Féroé au anunţat organizarea unui referendum în aprilie 2018 pentru adoptarea unei noi constituţii care le-ar da dreptul la autodeterminare.

În Europa de Est, traseul frontierelor nu este peste tot unanim acceptat

Unul dintre cele mai controversate cazuri în acest moment este cel al Ucrainei, unde, după revoluția Maidanului din 2014, Donbasul apropiat cultural şi lingvistic de Rusia, s-a opus acordului de asociere cu UE. Moscova a intervenit militar pentru a-i susţine pe rebelii din teritoriile Doneţsk şi Lugansk care astăzi sunt de facto separate de Ucraina.

Situații de acest fel există și în fosta Iugoslavie, unde naționalismul sârb este încă prezent de la recunoaşterea Kosovo de către SUA şi UE.

De asemenea, Transnistria situată în estul Moldovei este de facto independentă de la căderea URSS în 1991, Armata rusă având o prezență permanentă în regiune.