EU Policies: Ce se află în spatele aparentului succes al luptei anticorupţie din România

Publicat: 18 04. 2019, 13:32
Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

În timp ce Uniunea Europeană face presiuni puternice către autorităţile de la Bucureşti pentru a bloca opoziţia Guvernului faţă de numirea Laurei Codruţa Kovesi în fruntea Parchetului European, asociaţia EU Policies vine cu o analiză extrem de critică şi asupra a ceea ce se află, de fapt, în spatele luptei anticorupţie.

„Concentrându-se exclusiv pe rata de succes a condamnărilor, se ignoră efectele îngrijorătoare ale respresiunii asupra statului de drept”, arată think-thank-ul în analiza făcută.

EU Policies aminteşte că în 2015, DNA se bucura de un succes răsunător în lupta anticorupţie reuşind să obţină condamnarea unui premier, a 5 miniştri şi 21 de parlamentari, dar arată că această rată de condamnări a atras atenţia privind metodele folosite pentru a atinge aceste cifre.

Mai exact, EU Policies menţionează că DNA a deschis 3420 de anchete ce vizau judecători sau procurori, dar puţine dintre acestea au ajuns în faţa instanţei. De asemenea, mai susţine că procurorii DNA ar fi luat special anumite ţinte pentru ca aceştia să depună mărturie împotriva altor „peşti mai mari”.

Asociaţia mai precizează că DNA a trecut de limitele impuse corupţiei pentru a investiga politicieni, iar gama larga de dosare deschise a ridicat suspiciuni că ar fi folosit în interes politic.

EU Policies mai vorbeşte şi despre înregistrările apărute în spaţiul public cu Kovesi, dar şi despre protocoalele încheiate cu SRI, despre care, susţine think-thank-ul, că ar aduce aminte de fosta Securitate. Aceste protocoale avea să fie declarate neconstituţionale apoi de către Curtea Constituţională.
În această analiză mai sunt menţionate şi controversele privind felul în care se obţineau probele din dosare, cât şi posibile ameninţări făcute asupra judecătorilor.

EU Policies încheie prin a arăta că şi lupta anticorupţie trebuie să respecte statul de drept şi cere Bruxellesului să lucrază alături de autorităţile din ţară pentru a asigura că lupta anticorupţie se realizează cu respectarea drepturilor cetăţenilor şi a presiunilor politice.

Eu Policies este un think-thank european care se descrie ca fiind militant pentru promovarea de politici de succes punând înainte principiul subsidiarităţii.

ANALIZA INTEGRALĂ POATE FI CITITĂ AICI