Analiză. Încălzirea cu aparatele de aer condiționat, mai eficientă decât cea cu centralele de apartament. Diferența ajunge la peste 1.000 de euro pe an

Analiză. Încălzirea cu aparatele de aer condiționat, mai eficientă decât cea cu centralele de apartament.  Diferența ajunge la peste 1.000 de euro pe an
Sursa Foto: Freepik.com

Greu de crezut, însă din punctul de vedere al consumului de energie și, prin urmare, al costurilor și al producției mai mici de CO2, la încălzire, aparatele de aer condiționat cu pompe de căldură sunt mai eficiente decât centralele termice de apartament pe gaz, potrivit unei analize realizată de compania italiană Enea.

Diferența ajunge la peste 1.000 de euro pe an

Enea a comparat consumul de încălzire prin boiler sau aer condiționat pentru un apartament „tipic” de aproximativ 100 de metri pătrați și cu izolație redusă în cinci orașe italiene, scrie Corriere della Sera.

Potrivit lui Nicolandrea Calabrese, șeful Laboratorului Enea pentru eficiență energetică în clădiri și dezvoltare urbană, „presupunând că aparatul de aer condiționat este folosit pentru încălzire, se fac economii foarte importante: în valori absolute, economiile pentru o familie ar fi de 1.180 de euro în Cuneo, 955 de euro în Milano, 586 de euro în Roma, 533 de euro în Napoli, 308 de euro în Palermo, adică de la -46% în Cuneo la -57% în Palermo. Reducerea dioxidului de carbon este, de asemenea, considerabilă, de la 70% mai puțin în Cuneo la 76% în Palermo”.

Conform lui Luca Molinaroli, expert în energie care predă la Universitatea Politehnică din Milano, „comparativ cu un cazan, o pompă de căldură necesită aproximativ 70% mai puțină energie pentru a genera aceeași putere”.

Cu toate acestea, de multe ori se crede contrariul. Cercetările Ipsos privind obiceiurile italienilor în ceea ce privește aerul condiționat de iarnă arată că utilizarea acestuia în sezonul rece este foarte limitată și există un decalaj puternic între dovezile științifice și percepțiile utilizatorilor.

Pentru aproape nouă din zece intervievați, de fapt, aparatul de aer condiționat este mai rău sau substanțial comparabil cu un boiler din punct de vedere al consumului și impactului economic, în timp ce pentru 7 din 10 este mai dăunător mediului.

În plus, aproximativ 20% dintre proprietari nu știu că aparatul de aer condiționat poate fi folosit și pentru încălzire în timpul iernii , iar 30% nu îl folosesc din cauza confortului scăzut, respectiv aer uscat și temperaturi inegale.

În Italia sunt instalate 17,5 milioane de pompe de căldură

Pentru Marco Dall’Ombra, liderul grupului de pompe de căldură de la Assoclima,„17,5 milioane de pompe de căldură sunt deja instalate în aparatele de aer condiționat de uz casnic. Soluțiile instalate sunt destul de recente (șapte ani pentru aparatele de aer condiționat) și au un nivel ridicat de eficiență. O utilizare mai intensă a parcului instalat, o mai bună izolare a anvelopei locuințelor și o înlocuire treptată între cazane și pompe de căldură sunt de dorit pentru a permite rețelei de distribuție a energiei electrice să țină pasul cu cererea crescută de transport de energie”, spune el.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`