Analiză în urma morții lui Ebrahim Raisi. „Măcelarul din Teheran” avea o reputație de temut. Mulți se vor teme de instabilitate

Analiză în urma morții lui Ebrahim Raisi. „Măcelarul din Teheran” avea o reputație de temut. Mulți se vor teme de instabilitate
Președintele Iranului, Ebrahim Raisi. Sursa foto: Hepta.ro / DPA Images

Președinte al Iranului, Ebrahim Raisi, a murit și acum guvernul său va încerca să asigure succesiunea cât mai repede și fără probleme.

„Măcelarul din Teheran” avea o reputație de temut

Ebrahim Raisi a fost unul dintre cei mai duri conducători din Iran, un fanatic și un credincios absolut în revoluția iraniană și în misiunea acesteia, scrie Sky News.

Moartea sa pe un versant de munte din nordul țării, marchează un moment major pentru țară și regiune.

Un bărbat care a lansat primul atac direct asupra Israelului din istoria țării sale și un fermier sub supravegherea căruia sute de iranieni au fost uciși în represiunea brutală a recentelor proteste conduse de femei, Raisi avea o cantitate imensă de sânge pe mâini, conform sursei citate.

Reputația înfricoșătoare a fostului președinte iranian datează din anii ’80, o perioadă care i-a adus supranumele de „Măcelarul din Teheran”

El a făcut parte din așa-numitul panel al morții alcătuit din patru judecători islamici care au condamnat la moartea a mii de prizonieri iranieni în timpul epurării din 1988.

Raisi a fost implicat personal în două dintre cele mai întunecate perioade ale represiunii iraniene. Și a fost văzut drept unul dintre concurenții favoriți pentru a-l înlocui pe bătrânul și bolnavul lider suprem Ali Khamenei.

Cu Raisi în calitate de președinte, Iranul se implicase în intervenții din ce în ce mai aventuroase dincolo de granițele sale.

Cu el la conducere, Iranul i-a ajutat pe Houthi să amenințe transportul internațional în Marea Roșie; l-a ajutat pe Hezbollah să angajeze Israelul într-un duel de șapte luni peste granița sa de nord; a ajutat miliția din Irak să atace și, în unele cazuri, să omoare, soldații americani; și a ajutat Hamas să ducă propriul război împotriva statului evreu.

După doi ani de neliniște, eșec economic și redresare zdruncinată după pandemie , Iranul este divizat și slăbit.

Guvernul său și-a pierdut o mare parte din credibilitatea și sprijinul din cauza atrocităților pe care le-a comis femeilor sale.

Ce așteptări au iranienii

Puțini în afara regimului și a rândurilor sale de adepți înfocați vor plânge un bărbat care a supravegheat moartea, încarcerarea sau tortura atâtor.

Iranienii ar putea îndrăzni să tânjească după vremuri mai puțin represive fără el. Cei din afară vor spera într-un Iran mai puțin supărător.

Teama va fi de instabilitate în perioada premergătoare alegerilor. Guvernul a fost subminat de evenimentele recente, liderul său suprem nu este bine.

Guvernul lui Raisi va încerca să asigure succesiunea cât mai repede și fără probleme.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`