Analiză Euractiv: Europa, îngrijorată că hub-ul turcesc ascunde gazul „fabricat în Moscova”. China revinde deja GNL rusesc
Planul președintelui Vladimir Putin de a face din Turcia un hub pentru gazul rusesc ar putea, în teorie, să permită Moscovei să își mascheze exporturile cu combustibil din alte surse.
Clienții din Europa vor dori să semneze contracte, dacă vor cumpăra gazul din hub și nu direct de la ruși
Fără a oferi detalii mai exacte, Putin a spus că un hub ar putea fi înființat în Turcia relativ repede și a prezis că clienții din Europa vor dori să semneze contracte, arată Euractiv.
Președintele rus Vladimir Putin a declarat la finalul lui octombrie că un hub de gaze naturale ar putea fi înființat relativ rapid în Turcia și a prezis că mulți clienți din Europa ar dori să semneze contracte.
Până în prezent nu au existat angajamente publice în acest sens, iar analiștii spun că ar fi nevoie de investiții, precum și de timp.
„Are Europa nevoie de acest proiect, având în vedere hotărârea țărilor UE de a renunța la gazul rusesc în viitorul apropiat?”, a întrebat Alexei Gromov, de la Fundația Institutul pentru Energie și Finanțe, cu sediul la Moscova.
El a mai spus că ar fi imposibil de reconfigurat fluxurile de gaze în cadrul Uniunii Europene, deoarece nu există legături existente care să se conecteze la hub-ul propus din nord-vestul Europei, care obișnuia să primească gaze prin Nord Stream 1.
Washingtonul respinge apelul lui Putin de a face din Turcia hub-ul de gaze al Europei
SUA au reacționat negativ la propunerea președintelui rus Vladimir Putin de a transforma Turcia într-un hub de gaze pentru UE.
Exporturile Rusiei către Europa au scăzut cu 43,4% în acest an, iar gazoductul TurkStream către Turcia funcționează cu mult sub capacitatea sa anuală de 31,5 miliarde de metri cubi (bcm).
Zongqiang Luo, analist senior la Rystad Energy, a estimat că aproximativ 60% din capacitatea gazoductului a fost nefolosită în urma exporturilor din acest an de aproximativ 10,6 miliarde de metri cubi de gaze până la 21 noiembrie.
Luo de la Rystad a estimat că va dura cel puțin trei-patru ani pentru a construi noua infrastructură costisitoare necesară.
„Chiar dacă ar putea fi construită o nouă conductă, cine va cumpăra acel gaz?”, a întrebat el.
China revinde deja GNL rusesc, care nu a fost etichetat ca fiind „fabricat la Moscova”
O sursă din cadrul monopolului rus Gazprom, exportator de gaze prin conducte, a declarat că este de părere că hub-ul va facilita vânzările.
„Nu va fi gaz rusesc, ci gaz din hub”, a declarat sursa, care nu a dorit să fie numită din cauza sensibilității subiectului.
O sursă comercială din Europa a declarat că China, care a depășit Japonia și a devenit principalul importator mondial de gaz natural lichefiat (GNL) în 2021, revinde deja GNL rusesc, care nu a fost etichetat ca fiind „fabricat la Moscova”.
El a spus că este posibil ca importatorilor de GNL din sudul și estul Europei să nu le pese de unde provine marfa.
Observând că Europa nu a impus un embargo asupra gazului rusesc, spre deosebire de petrol, Alexander Gryaznov, director la S&P Global Ratings, a declarat că Europa ar putea fi dispusă să cumpere de la Moscova prin intermediul unor mediatori.
„Este puțin probabil ca Europa să dorească să încheie contracte directe cu Federația Rusă, iar cumpărarea de volume gratuite pe piața spot din Turcia va fi acceptabilă din punct de vedere politic”, a spus el, adăugând totodată că ar fi nevoie de timp și bani pentru a înființa hub-ul.
Putin și președintele turc Recep Tayyip Erdoğan au stabilit relații strânse în ultimii ani, în ciuda unui trecut zbuciumat, marcat de asasinarea ambasadorului rus Andrei Karlov la Ankara în 2016 și de doborârea de către Turcia a unui avion rusesc aflat în misiune în Siria cu un an mai devreme.
Turcia a declarat că ar fi posibilă și includerea în hub-ul propus a gazoductului Trans Anatolian Natural Gas Pipeline (TANAP), care transportă gaze naturale azere până la granița turcă.
Luna trecută, Turcia și Azerbaidjanul au convenit să dubleze „pe termen scurt” capacitatea gazoductului, de la 16 miliarde de metri cubi în prezent, iar la 23 noiembrie, șefii Gazprom din Rusia și ai companiei energetice azere de stat Socar, Alexei Miller și Rovshan Najaf, s-au întâlnit la Moscova.
Nici Gazprom și nici Socar nu au oferit detalii despre întâlnire, dar luna aceasta, Rusia a acceptat să furnizeze Azerbaidjanului 1 mld. mc de gaze în cadrul unui nou contract pe termen scurt.
Acordul „a stârnit unele îngrijorări din partea pieței” cu privire la un posibil acord de schimb de gaze cu Rusia pentru a exporta mai mult gaz în Europa, a declarat Luo.
Prin propunerea privind hub-ul de gaz turcesc, Rusia a revenit la o idee de lungă durată de a adăuga două linii la gazoductul TurkStream existent pentru a-și dubla capacitatea anuală la 63 de miliarde de metri cubi.
Politician bulgar: Bruxelles nu cunoaște adevărul despre TurkStream
Gazoductul TurkStream este o conductă pentru interesele rusești în Europa de Sud-Est și ar trebui să facă obiectul unor sancțiuni, a declarat pentru EURACTIV Tsvetan Tsvetanov, un fost colaborator apropiat al lui Boyko Borissov, care, în calitate de prim-ministru, a asigurat construcția secțiunii bulgare într-un timp record.
Acest lucru corespunde exact volumelor combinate pe care Rusia le-a vândut prin diverse rute către Austria, Bulgaria, Ungaria, Italia, Serbia, Slovenia și Turcia în 2020, potrivit datelor Gazprom.
Rusia livrează gaze prin conducte către Europa, în principal prin Ucraina, la o rată de peste 40 de milioane de metri cubi pe zi, mai puțin de jumătate din cantitatea pe care obișnuia să o vândă către Uniunea Europeană.
De asemenea, livrează gaze în sudul și estul Europei, inclusiv în Ungaria, prin intermediul TurkStream.
Actualul TurkStream a costat 3,2 miliarde de dolari, iar gazoductul Nord Stream 2, care nu a fost niciodată lansat și care trece prin Marea Baltică, a necesitat alte 11 miliarde de dolari împărțite între Gazprom și partenerii săi occidentali.
Nici Gazprom, nici Kremlinul nu au furnizat o estimare a costurilor pentru ideea de hub turcesc. Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a refuzat să comenteze săptămâna aceasta când a fost întrebat de Reuters, în cadrul unei conferințe telefonice zilnice, cum ar putea fi folosit gazul azer în hub.
Gazprom și Socar nu au răspuns la solicitările Reuters pentru un comentariu.