Analiză: De ce a luat Donald Trump decizia de a recunoaște Ierusalimul drept capitala Israelului 

Analiză: De ce a luat Donald Trump decizia de a recunoaște Ierusalimul drept capitala Israelului 

Decizia lui Donald Trump de a recunoaște oficial Ierusalimul drept capitală a statului Israel a dat naștere unor noi tensiuni în Orientul Mijlociu. Proteste extrem de violente au avut loc joi în Fâșia Gaza. Mii de palestinieni au ieșit în stradă pentru a contesta decizia SUA.

Într-o analiză publicată de HotNews, care citează presa americană, sunt explicate implicațiile aceste decizii care împlinește, în parte, o lege adoptată în urmă cu peste 20 de ani de Congresul american.

Din 1948, când a fost înființat statul Israel, Donald Trump este primul președinte care recunoaște Ierusalimul drept capitală a acestuia. De altfel, actualul lider de la Casa Albă a promis încă din campania electorală că va face acest lucru. Și, deși nu s-a luat decizia explicită a mutării ambasadei SUA în Ierusalim, au fost anunțate pregătiri în acest sens. Hotărârea SUA vine în contextul în care Washingtonul se află în plin scandal provocat de ancheta privind implicarea Rusiei în alegerile câștigate de Trump.

Cum era de așteptat, premierul Israelian Benjamin Netanyahu a salutat anunțul SUA, însă el este unul dintre puținii lideri internaționali care văd cu ochi buni această mișcare.

În schimb, liderii europeni, Uniunea europeană, secretarul general al ONU s-au pronunțat cu fermitate împotriva acestei decizii despre care susțin că riscă să producă un nou val de violențe în Orientul Mijlociu. La rândul lor, cei mai mulți dintre actorii politici din regiune au condamnat măsura anunțată de Trump.

Partea de vest a Ierusalimului este controlată de Israel din 1949, iar zona estică a fost anexată în 1967. Astfel, Israelul susține că aceasta este capitala statului, în condițiile în care acolo se află Parlamentul țării și reședința premierului.

Pe de altă parte, palestinienii susțin că partea de est a Ierusalimului, acolo unde se află locuri sfinte ale celor trei mari religii monoteiste, trebuie să fie capitala noului stat palestinian, după ce orașul va fi divizat în mod oficial, situație asupra căreia Benjamin Netanyahu a declarat că nu acceptă concesii.

De altfel, palestinienii și cea mai mare parte a comunității internaționale consideră Ierusalimul de Est teritoriu ocupat.

Analiștii avertizează astfel, că echilibrul fragil din zonă poate fi pierdut din cauza mișcărilor de acest fel. Numai în ultimii 20 de ani au avut loc mai multe episoade violente între israelieni și palestinieni. Anul trecut, de exemplu, un nou val de tensiuni a izbucnit după ce autoritățile israeliene au încercat să instaleze camere de filmat în apropiere de Moscheea Al-Aqsa.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Artefacte de 3.000 de ani au fost descoperite în Bistrița-Năsăud. Au fost găsite într-unul dintre cele mai importante situri arheologice din țară
23:51 - Primarul din Sfântu Gheorghe, supărat că elevii deja au distrus mobilierul nou pus în școli: „Vor trebui să plătească părinții”
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie