Analiză CNN: Europa trece la recrutare pe fondul creşterii amenințării unui război mai amplu cu Rusia

Analiză CNN: Europa trece la recrutare pe fondul creşterii amenințării unui război mai amplu cu Rusia
Foto simbol: Facebook / Ministerul Apărării Naționale

Înainte ca Rusia să-și lanseze invazia pe scară largă a Ucrainei, mulți, inclusiv Kievul, erau sceptici că un război major s-ar putea întoarce în Europa. Peste doi ani, o altă schimbare cândva de neconceput este în curs de desfășurare.

Țările europene se tem de un război cu Rusia

Mai multe națiuni europene au reintrodus sau extins serviciul militar obligatoriu pe fondul amenințării tot mai mari a Moscovei, parte dintr-o serie de politici menite să stimuleze apărarea care este probabil să fie extinsă și mai mult, potrivit CNN.

„Ne dăm seama că ar putea fi necesar să adaptăm modul în care ne mobilizăm pentru război și modul în care producem echipamente militare și recrutăm și pregătim personal”, a declarat Robert Hamilton, șeful cercetării Eurasia la Institutul de Cercetare pentru Politică Externă care a servit ca ofițer al armatei americane timp de 30 de ani.

„Este tragic de adevărat că iată-ne, în 2024, și ne confruntăm cu întrebările cum să mobilizăm milioane de oameni pentru a fi aruncați într-o mașină de tocat carne de război, dar aici ne-a pus Rusia”, a spus el.

Riscurile pentru un război mai mare în Europa au crescut după ce președintele rus Vladimir Putin „a recurs în cele din urmă la un conflict deschis” în Ucraina, urmărindu-și scopul de a „recrea imperiul sovietic”, a declarat generalul Wesley Clark (ret.), care a servit ca Comandantul suprem aliat al NATO în Europa.

„Așadar, acum avem un război în Europa pe care nu credeam că îl vom mai vedea”, a spus Clark, care a condus forțele NATO în timpul războiului din Kosovo. „Nu este clar dacă acesta este un nou Război Rece sau un război fierbinte în curs de dezvoltare”, a continuat el, dar „este un avertisment foarte iminent pentru NATO că trebuie să ne reconstruim apărările”. Aceste eforturi includ recrutarea, spune el.

Revenirea recrutării subliniază o nouă realitate

Un număr de țări europene au oprit recrutarea obligatorie după sfârșitul Războiului Rece, dar mai multe națiuni – în special în Scandinavia și Țările Baltice – au reintrodus-o în ultimii ani, în mare parte din cauza amenințării ruse. Neînrolarea poate duce la amenzi sau chiar la închisoare în unele țări.

Letonia este cea mai recentă care a implementat recrutarea. Serviciul militar obligatoriu a fost reintrodus la 1 ianuarie anul curent, după ce a fost desființat în 2006. Cetățenii de sex masculin vor fi recrutați în termen de 12 luni de la împlinirea vârstei de 18 ani, sau absolvirea celor care sunt încă în sistemul de învățământ.

În aprilie, Norvegia a prezentat un plan ambițios pe termen lung care aproape că va dubla bugetul de apărare al țării și va adăuga peste 20.000 de soldați, angajați și rezerviști înrolați în forțele armate.

„Avem nevoie de o apărare adecvată scopului în mediul de securitate emergent”, a spus premierul Jonas Gahr Støre.

Conscripția în Norvegia este obligatorie și în 2015 a devenit primul membru al alianței defensive NATO care a recrutat atât bărbați, cât și femei în condiții egale.

Dezbateri despre recrutarea au avut loc și în alte țări europene care în prezent nu o solicită. În Marea Britanie, conservatorii au promovat ideea serviciului militar în campania lor electorală nefastă.

Dar poate cea mai surprinzătoare transformare este în curs de desfășurare în Germania, care de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial a avut o aversiune pentru recrutare.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`