Analiză BBC: Israelul se bazează pe faptul că Hezbollah va fi intimidat de atacurile recente, dar se confruntă cu un inamic furios și bine înarmat

Publicat: 26 09. 2024, 12:42
Sursă foto: Hepta/Photo: Marwan Naamani/dpa

Liderii Israelului se bucură de progresul ofensivei împotriva Hezbollah-ului, care a început cu detonarea de pagere și radiouri cu arme și a trecut la atacuri aeriene intense și mortale. Din păcate aceasta este cea mai periculoasă criză din lungul an de război de când Hamas a atacat Israelul și în acest moment nimic nu o împiedică să se îndrepte spre ceva mult mai rău, arată o analiză BBC. Între timp Israelul amenință Libanul cu o ofensivă terestră.

Israelul a lansat peste 1.000 de atacuri aeriene asupra Libanului în ultimele două zile

Ministrul Apărării Yoav Gallant a fost plin de laude la adresa armatei, după atacurile aeriene de luni: „Astăzi atacul a fost o capodoperă… Aceasta a fost cea mai proastă săptămână pe care a avut-o Hezbollah de la înființare, iar rezultatele vorbesc de la sine.”

Gallant a spus că loviturile aeriene au distrus mii de rachete care ar fi putut ucide cetățeni israelieni. În acest proces, Libanul spune că Israelul a ucis peste 550 dintre cetățenii săi, inclusiv 50 de copii. Este aproape jumătate din numărul morților din Liban într-o lună de război între Israel și Hezbollah în 2006.

Israelul crede că o ofensivă feroce va constrânge pe Hezbollah să facă ceea ce vrea, provocând atât de multă durere încât liderul său Hassan Nasrallah și aliații și susținătorii săi din Iran să decidă că prețul rezistenței este prea mare.

19 September 2024, Lebanon, Beirut: Lebanese supporters of pro-Iranian Hezbollah listen to a televised speech of the party leader Hassan Nasrallah at a cafe in Beirut. Nasrallah said the pager attack which has killed 37 people and injured thousands crossed a ‘red line’ as fears of a wider war mount. Photo: Marwan Naamani/ZUMA Press Wire/dpa

Politicienii și generalii din Israel au nevoie de o victorie. După aproape un an de război, luptătorii Hamas încă ies din tuneluri și ruine pentru a ucide și răni soldații israelieni și încă rețin ostatici israelieni.

Hamas a luat Israelul prin surprindere în octombrie anul trecut. Israelienii nu se gândiseră la Hamas ca la o amenințare semnificativă, cu consecințe devastatoare. Libanul este diferit. Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) și agenția de spionaj Mossad au planificat următorul război împotriva Hezbollah, încă de când ultimul război s-a încheiat cu un impas în 2006.

Liderul israelian, prim-ministrul Benjamin Netanyahu, consideră că ofensiva actuală face progrese mari în direcția obiectivului său declarat de a înclina balanța puterii la Hezbollah.

El vrea să oprească Hezbollah să tragă rachete peste granița cu Israel. În același timp, armata israeliană spune că planul mai mare este de a forța Hezbollah să se retragă de la graniță și de a distruge instalațiile militare care amenință Israelul.

Ultima săptămână din Liban seamănă perfect cu ultimul an de război din Gaza

Israelul a emis avertismente civililor, așa cum a făcut și în Gaza, să se mute din zonele pe cale să fie atacate. Armata israeliană dă vina pe Hezbollah, așa cum dă vina pe Hamas, pentru că folosește civilii ca scuturi umane.

Unii critici, precum și dușmani ai Israelului au spus că avertismentele sunt prea vagi și nu le-au dat suficient timp familiilor pentru a evacua zonele țintite. Legile războiului cer ca civilii să fie protejați și interzic folosirea nediscriminată și disproporționată a forței.

Unele dintre atacurile Hezbollah asupra Israelului au lovit zone civile, încălcând legile menite să protejeze civilii. Ei au vizat și armata israeliană. Israelul și aliații cheie occidentali, inclusiv SUA și Marea Britanie, clasifică Hezbollah drept organizație teroristă.

Israelul insistă că are o armată morală care respectă regulile. Dar o mare parte din lume i-a condamnat comportamentul în Gaza. Declanșarea unui război mai larg de frontieră va adânci decalajul din centrul unui argument extrem de polarizat.

Israelul folosește forța letală fără a face distincția între combatanți și civili

În cazul atacului cu pagere, Israelul spune că a vizat agenții Hezbollah cărora li s-ar fi vândut acele pagere. Dar Israelul nu putea ști unde se vor afla când vor fi declanșate bombele din interiorul pagerelor, motiv pentru care au fost răniți și uciși civili și copii din case, magazine și alte locuri publice.

Acest lucru, spun unii avocați de frunte, dovedește că Israelul folosește forța letală fără a face distincția între combatanți și civili; o încălcare a regulilor războiului.

Lupta dintre Israel și Hezbollah a început în anii 1980. Dar cel mai recent război de graniță a început a doua zi după ce Hamas a atacat Israelul pe 7 octombrie, când Hassan Nasrallah a ordonat oamenilor săi să înceapă un baraj limitat, dar aproape zilnic, peste graniță pentru a sprijini Hamas. Asta a forțat aproximativ 60.000 de oameni din orașele de graniță să-și părăsească casele.

Războaiele anterioare ale Israelului cu Hezbollah nu s-au încheiat cu o victorie pentru una dintre părți

Câteva voci din mass-media israeliană au comparat impactul atacurilor aeriene asupra capacității Hezbollah de a duce război cu Operațiunea Focus, atacul surpriză al Israelului asupra Egiptului în iunie 1967.

A fost un raid faimos care a distrus forțele aeriene egiptene. În următoarele șase zile, Israelul a învins Egiptul, Siria și Iordania. Victoria de atunci a creat forma conflictului de azi, după ce Israelul a capturat Cisiordania, inclusiv Ierusalimul de Est, Fâșia Gaza și Înălțimile Golan.

Nu este o comparație bună între ceea ce s-a întâmplat în Gaza și ceea ce se întâmplă în Liban. Libanul și războiul cu Hezbollah sunt diferite. Israelul i-a dat câteva lovituri puternice. Dar până acum nu a oprit capacitatea sau voința Hezbollah de a ataca, la rândul lui, Israelul.

Războaiele anterioare ale Israelului cu Hezbollah au fost măcinate, de uzură și nu au produs niciodată o victorie decisivă pentru niciuna dintre părți. Conflictul actual ar putea decurge în același mod, oricât de satisfăcătoare a fost ultima săptămână de acțiune ofensivă pentru Israel, serviciile sale de informații și armata sa.

Ofensiva Israelului se bazează pe presupunerea – un pariu mai degrabă – că va veni un moment în care Hezbollah se va intimida, se va retrage de la graniță și va înceta să mai lovească Israelul. Majoritatea observatorilor Hezbollah cred că gruparea nu se va opri. Lupta împotriva Israelului este principalul motiv pentru care Hezbollah există.

Asta înseamnă că Israelul, la fel de reținut în a admite înfrângerea, va trebui să escaladeze și mai mult războiul. Dacă Hezbollah va continua să facă nordul Israelului să fie prea periculos pentru ca civilii israelieni să se întoarcă acasă, Israelul va trebui să decidă dacă va lansa o ofensivă terestră, probabil pentru a captura o fâșie de pământ pentru a acționa ca zonă tampon.

Israelul a mai invadat Libanul

Israelul a mai invadat Libanul. În 1982, forțele sale au ajuns la Beirut pentru a încerca să oprească raidurile palestiniene în Israel. Ei au fost forțați să se retragă în fața furiei din țară și din străinătate, după ce trupele israeliene au ocupat zona în timp ce aliații lor creștini libanezi masacrau civili palestinieni în lagărele de refugiați Sabra și Shatila din Beirut.

sursă foto: Hepta/Photo: Marwan Naamani/ZUMA Press Wire/dpa

Până în anii 1990, Israelul încă ocupa o bandă largă de pământ libanez de-a lungul graniței. Generalii israelieni de astăzi erau pe atunci tineri ofițeri, care au participat la lupte nesfârșite împotriva Hezbollah, care era din ce în ce mai puternic pe măsură ce lupta pentru alungarea Israelului.

Ehud Barak, pe atunci prim-ministru al Israelului și fost șef de stat major al IDF, s-a retras din așa-numita „zonă de securitate” în 2000. El a decis că aceasta nu a făcut Israelul mai sigur și a costat viețile a prea mulți soldați israelieni.

În 2006, un raid greșit al Hezbollah-ului peste granița tensionată și extrem de militarizată a ucis și a capturat soldați israelieni. După încheierea războiului, Hassan Nasrallah a spus că nu ar fi permis raidul dacă și-ar fi dat seama ce va face Israel în schimb. Ehud Olmert, de atunci prim-ministrul Israelului, a intrat în război.

La început, Israelul a sperat că puterea aeriană va opri atacurile cu rachete în Israel. Când nu a făcut-o, trupele terestre și tancurile au trecut din nou înapoi peste graniță. Războiul a fost un dezastru pentru civilii libanezi. Dar în ultima zi a războiului, Hezbollah încă lansa salve de rachete în Israel.

Comandanții Israelului știu că intrarea forțată militară în Liban ar fi o provocare militară mult mai mare decât lupta împotriva Hamas în Gaza. De asemenea, Hezbollah a făcut planuri de la sfârșitul războiului din 2006 și va lupta pe teren propriu, în sudul Libanului, care are o mulțime de teren accidentat, deluros, care se potrivește tacticilor de gherilă.

ezbollah și-a petrecut ultimii 18 ani pregătind tuneluri și poziții în rocă solidă

Israelul nu a reușit să distrugă toate tunelurile săpate de Hamas prin nisip în Gaza. În granițele din sudul Libanului, Hezbollah și-a petrecut ultimii 18 ani pregătind tuneluri și poziții în rocă solidă. Are un arsenal formidabil, furnizat de Iran. Spre deosebire de Hamas din Gaza, acesta poate fi reaprovizionat pe uscat prin Siria.

Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale, un think tank din Washington DC, estimează că Hezbollah are aproximativ 30.000 de luptători activi și până la 20.000 de rezerviști, în mare parte antrenați ca mici unități mobile de infanterie ușoară. Mulți dintre oamenii săi au experiență în luptă în sprijinul regimului Assad din Siria.

Cele mai multe estimări spun că Hezbollah are între 120.000 și 200.000 de rachete, de la arme nedirijate la arme cu rază mai lungă de acțiune care ar putea lovi orașele Israelului.

Israelul ar putea paria că Hezbollah nu le va folosi pe toate, temându-se că forțele aeriene israeliene vor face Libanului ceea ce ia făcut Gazei, transformând orașe întregi în ruine și ucigând mii de civili.

S-ar putea ca Iranul să nu vrea ca Hezbollah să folosească armele pe care ar dori să le rezerve ca asigurare împotriva unui atac israelian asupra instalațiilor nucleare ale Iranului. Acesta este un alt pariu. Hezbollah ar putea decide să folosească mai mult din arsenalul său înainte ca Israelul să-l distrugă.

Având în vedere că războiul continuă în Gaza și luând în considerare nivelurile în creștere ale violenței în Cisiordania ocupată, Israelul ar trebui, de asemenea, să se gândească la un al treilea front dacă ar invada Libanul.

Soldații săi sunt motivați, bine pregătiți și echipați, dar unitățile de rezervă care asigură o mare parte din puterea de luptă a Israelului simt deja tensiunea și oboseala după un an de război.

Aceasta este cea mai periculoasă criză din lungul an de război a Israelului în Gaza

Aliații Israelului, conduși de Statele Unite, nu vor ca Israelul să escaladeze războiul cu Hezbollah și nu vor ca acesta să invadeze Libanul. Ei insistă că doar diplomația poate face granița suficient de sigură pentru ca civilii să se întoarcă la casele lor, pe ambele părți ale acesteia. Un trimis american a elaborat un acord, bazat parțial pe rezoluția 1701 de securitate a ONU care a pus capăt războiului din 2006.

Dar diplomații au mâinile legate în chestiunea Gaza. Hasan Nasrallah a spus că Hezbollah va înceta să atace Israelul numai atunci când războiul din Gaza se va opri. În acest moment, nici Hamas, nici israelienii nu sunt pregătiți să facă concesiile necesare care ar duce la un acord de încetare a focului în Gaza și la un schimb de ostatici israelieni cu prizonierii palestinieni.

Pe măsură ce atacurile aeriene israeliene continuă să lovească Libanul, civilii care se luptau deja să-și întrețină familiile într-o economie distrusă se confruntă cu durere și incertitudine teribile. Iar israelienii știu că Hezbollah le-ar putea face daune mult mai grave decât au avut în ultimul an.

Israelul crede că a venit momentul să fie agresiv și îndrăzneț, să alunge Hezbollah-ul de la granițele sale. Dar se confruntă cu un dușman obsedat, bine înarmat și furios. Aceasta este cea mai periculoasă criză din lungul an de război de când Hamas a atacat Israelul și în acest moment nimic nu o împiedică să se îndrepte spre ceva mult mai rău.