Analiză: Administrația Trump îi va da dureri de cap lui Putin. Liderul de la Kremlin va ajunge să o regrete pe Hillary Clinton

Publicat: 22 11. 2016, 19:08
Foto:slate.com

Alegerea lui Donald Trump în funcția de președinte al Statelor Unite a fost un motiv de bucurie la Moscova, dar de îngrijorare în Ucraina, statele baltice și cele din Caucaz. În timp ce rușii au văzut în victoria magnatului șansa de a-și spori influența, vecinii lor s-au temut că noua Administrație americană va ajunge la o înțelegere cu Vladimir Putin, în detrimentul lor.

Acum, însă, la două săptămâni de la alegeri, tot mai mulți comentatori din regiune încep să sugereze că, în realitate, Administrația Trump chiar ar putea să dea bătăi de cap Moscovei. Ba mai mult, rușii ar putea să ajungă să regrete că Hillary Clinton nu a câștigat alegerile.

Printre numeroasele analize făcute, trei dintre ele se disting, notează Paul Globe pentru Window on Eurasia.

Expertul armean David Shakhnazaryan a susținut într-un interviu pentru krymr.com că este o greșeală să credem că lucrurile pe care le-a spus Trump în campanie se vor reflecta în activitatea sa de președinte, dat fiind limitările cărora trebuie să se supună.

Este adevărat că primii ani din mandatul lui Trump se vor dovedi cei mai dificili pentru statele vecine Rusiei, dar realitatea este că nicio persoană, nici măcar președintele Trump, nu va putea schimba politica americană la 180 de grade.

”Evident că Putin vrea un fel de Ialta II, ceea ce înseamnă automat nu doar o întoarcere la Războiul Rece, ci și o amenințare în plus pentru Europa”, a susținut expertul, care a mai preciat că ”pentru americani, relațiile cu Europa sunt mai importante decât relațiile cu Federația Rusă”.

În opinia lui Shakhnazaryan, Trump ar putea încerca în timpul vizitei sale la Moscova să ajungă la un numitor comun cu Putin. El va fi dezamăgit de agresivitatea Kremlinului, motiv pentru care va încerca ulterior să adopte o linie mult mai dură de acțiune. Cu siguranță Trump va fi împins în această direcție de sistemul politic american, mai notează expertul.

”Pentru că situația este acum mult mai periculoasă decât în 2008, mecanismele de apărare ale sistemului american se vor manifesta mai devreme și, până la finalul Administrației Trump, Putin va ajunge să viseze la cât de bine ar fi fost cu Hillary Trump la Casa Albă”, a continuat Shakhnazaryan.

El mai susține că numirile pe care le-a făcut Trump până acum demonstrează că mecanismele de apărare ale sistemului politic american deja funcționează.

”Nu este exclus ca, în mandatul lui Trump, Crimeea să revină la Ucraina”, a mai susținut Shakhnazaryan. El a mai spus că dacă Trump ar recunoaște anexarea Crimeii de către Rusia, el și-ar pierde imediat postul de la Casa Albă. Mai mult, republicanul va fi nevoit să sprijine NATO pentru că acest lucru ține de însăși securitatea americană.

La rândul său, analistul ucrainean Vyacheslav Golub, a declarat pentru portalul Apostrophe că între Trump și Putin e doar o lună de miere care se va sfârși într-o ceartă serioasă. Dat fiind personalitatea celor doi lideri politici, nu pot fi anticipate efectele pe care le va produce această ceartă.

Golub consideră că Trump va susține o politică de nerecunoaștere în privința Crimeii, așa cum au procedat americanii și după ce Moscova a ocupat balticele în 1940. Acest lucru demonstrează că ”istoria are tendința de a se repeta”, mai ales în condițiile în care noii lideri află cum funcționează lumea de fapt.

”Proclamând prietenia cu Federația Rusă, Donald Trump tot nu pricepe că ”renașterea Rusiei” va avea loc în contextul slăbirii poziției internaționale a Americii și că Moscova nu va fi de acord cu un partenerial de pe poziții de egalitate cu Washingtonul”.

Pentru un președinte hotărât să ”redea măreția Americii”, acest lucru va fi de neacceptat. Și când SUA și Rusia vor intra într-o nouă rundă a confruntării, aceasta ”nu va fi doar între două puteri ale lumii, ci și între doi conducători puternici și impredictibili”. Într-un asemenea context, Ucraina și alte state vor trebui să decidă ce poziție anume să adopte.

La rândul lor, analiștii portalului Newsrader susțin că ”primii pași ai lui Donald Trump în calitate de președinte al SUA vor dezamăgi Kremlinul. Mare parte din programul acestuia pe 100 de zile este contrar intereselor Rusiei, chiar dacă unii din Moscova încă mai speră la o înțelegere între Trump și Putin”.

În încercarea de a ”reda măreția Americii”, Trump ”intenționează să ia măsuri care, pe termen mediu, vor reduce câștigurile în dolari ale rușilor din vânzarea de petrol”, prin promovarea producției americane de petrol și prin reducerea prețului la baril. De asemenea, Trump ”va lăsa Kremlinul fără posibilitatea legală de a influența politica de la Casa Albă” limitând lobby-ul și, prin sporirea cheltuielilor militare americane, va face potențialele mișcări militare rusești mai periculoase.