Analistul Marius Văcărelu, despre cartea prințului Harry: Mari valori au ajuns rezerve, inclusiv Cristiano Ronaldo, deci nu asta ar fi ideea / Nu există un manual pentru a fi familia monarhică perfectă (VIDEO)

Publicat: 11 01. 2023, 22:39
Foto: Hepta.ro / DPA Images / Taidgh Barron

Nu există un manual pentru a fi familia monarhică perfectă, a declarat Marius Văcărelu, analist de politică externă, miercuri, pe B1 TV, la „Actualitatea” cu Tudor Mușat, acolo unde a comentat cartea „Spare” („Rezerva”) a Prințului Harry, în care fiul cel mic al Regelui Charles al III-lea a lansat un nou val de critici la adresa Familiei Regale Britanice.

Ce a spus analistul Marius Văcărelu despre „Spare”, cartea autobiografică a prințului Harry

Referitor la deplângerea condiției de „rezervă”, analistul român a explicat: Asta e problema, că o avem de la greci, ne-au rămas atâtea tragedii și nu numai care spun același lucru, domne`, nu poți să lupți cu adevărat împotriva destinului. Te-ai născut al doilea, îmi pare rău, nu ești primul, asta este o chestiune pe care trebuie să o ai în vedere. Apoi, nu uitați că mari valori au ajuns rezerve, și Cristiano Ronaldo în ultimii ani a ajuns la Manchester United o rezervă, practic, n-a mai fost un titular, deci nu asta ar fi ideea, în opinia mea”.

„Ceea ce mai degrabă mi se pare mai important este momentul care a fost ales, momentul lansării, adică decembrie-ianuarie, când, cu tot respectul, o bună parte a presei nu are subiecte, îmi pare rău să spun asta, și atunci a ieșit foarte bine pentru că era o zonă și toți au fost atenți la acest subiect, pe o variantă. Pe alta, să nu uităm un lucru, totuși, că nu există un manual perfect pentru a fi monarh, cu atât mai puțin nu există un manual pentru a fi familia perfectă monarhică”, susține Marius Văcărelu.

El a atras atenția că monarhiile diferă de la o țară la alta.

„Sunt țări și țări. Monarhia în Japonia este de un anumit tip, monarhia în Olanda, altă formulă, cea în Spania, nu uitați, cu totul și cu totul altceva, cea în Norvegia, alta, deci nu avem un manual perfect. Încercând să ne raportăm la o iluzie, mai degrabă ne raportăm la ce? La povești? La momentele în care acum câteva sute de ani sau mii de ani erau regii într-un anumit mod? Nu mai este absolutismul monarhic, în primul rând”, a adăugat Marius Văcărelu.

„Nu avem un manual perfect, odată. Apoi să nu uităm, totuși, că așteptările cetățenilor sunt de un anumit tip, dar cetățenii sunt, totuși, suficient de capabili să facă distincția între conducerea statului la nivel politic mai degrabă onorific și Downing Street (strada de reședință a guvernului britanic, n.r.), adică să nu uităm că în ultimii doi-trei ani Marea Britanie a schimbat mai mulți premieri, ceea ce a fost mai important și contează mai mult buzunarul fiecăruia”, a mai spus analistul.