Denumirea limbii oficiale din Republica Moldova determină și adevărul că moldovenii sunt români, a explicat Ana Guțu, fostă parlamentară la Chișinău, luni, pe B1 TV, la „Politica Zilei”.
Întrebată despre protestele organizate de formațiunile pro-ruse în susținerea așa-zisei limbi „moldovenești”, Ana Guțu a explicat: „Disputa aceasta pentru corectitudinea denumirii limbii vorbite în Republica Moldova de mult are conotație politică (…). Curtea a statuat încă din 2013 că vorbim limba română, că limba oficială este limba română în Republica Moldova”.
„Dincolo de asta, pro-rușii și chiar rușii, și reprezentanții minorităților etnice consideră că le sunt lezate drepturile identitare – într-un fel, denumirea limbii, cumva, determină și adevărul că suntem români – și au ridicat capul aceste minorități naționale, fiindcă printre ei erau foarte mulți ruși, am urmărit unele reportaje, care nu cunosc limba română, dar pretind să ne dea sfaturi cum este denumirea corectă a limbii”, a adăugat fostul parlamentar.
„Este o dispută politică și eu cred că această dispută va mai dura și va mai servi drept argument pentru existența acestor partide pro-ruse, fiindcă în afară de disputa identitară, lingvistică și geopolitică, ele nu pot oferi nimic. Ele nu pot oferi faptul că, de exemplu, Rusia i-ar ajuta cu ceva, mai ales în condițiile războiului Rusia de fapt a devenit un agresor și, iată, se agață și de Republica Moldova și nu știu ce vrea să mai organizeze aici, în Transnistria sau chiar pe teritoriul nostru, și deja organizează, inclusiv, prin aceste proteste. Eu consider că protestul a fost unul ilegal, pentru că s-a petrecut pe scările Curții Constituționale”, a mai spus Ana Guțu.