Ana Guțu, despre „istoria comună” invocată de Putin în scrisoarea către Maia Sandu: „Au fost deportările, foamea organizată, genocidul pe care l-au organizat rușii aici, pe teritoriul fostei Basarabii” (VIDEO)
Ana Guțu, fostă parlamentară a Republicii Moldova, a vorbit despre parada organizată în Rusia de Ziua Victoriei, joi, pe B1 TV, la „News Pass” cu Laura Chiriac, și a făcut o radiografie tranșantă a „istoriei comune” pe care a invocat-o Vladimir Putin în mesajul către Maia Sandu, amintind de deportările, foamea organizată și genocidul la care au fost supuși basarabenii de către Uniunea Sovietică.
Ana Guțu, pe B1 TV: Discursul rușilor niciodată nu a încetat să fie imperialist, belicos și șovin
Întrebată despre parada organizată la Moscova de Ziua Victoriei, Ana Guțu a spus: „Parada de astăzi se înscrie perfectamente în discursul imperialist al rușilor, care niciodată nu a încetat să fie imperialist și belicos, și șovin, pentru că nu poți vorbi despre victorii și despre sacrificii atunci când duci un război de agresiune împotriva fraților tăi slavi”.
Ce a spus despre mesajul lui Putin către Maia Sandu
Întrebată despre mesajul transmis de președintele Rusiei către omoloaga sa din Republica Moldova, Ana Guțu a explicat: „Eu îl văd ca o preîntâmpinare, ca un avertisment, «fiți atenți la ceea ce faceți», că nu își bate el capul despre istorie sau rescrierea istoriei în manualele de istorie școlare în Republica Moldova”.
„Ce a fost «istoria comună» cu lumea rusă pentru noi? Au fost deportările, foamea organizată, genocidul pe care l-au organizat rușii aici, pe teritoriul fostei Basarabii, sau teritoriul Republicii Moldova, dar există și oameni care au căzut pradă acestei propagande și ideologii, care astăzi, într-adevăr, sărbătoresc «Marea Victorie» și care consideră că fără ruși această victorie nu ar fi putut să fie obținută”, a explicat Ana Guțu.
„Eu vreau să vă zic că, din experiența familiei mele, bunicul meu pe linia maternă și unchii mei pe linia paternă au stat în cel de-Al Doilea Război Mondial, după ce au venit rușii, în `44, și i-au înrolat în infanterie, deci au fost carne de tun. Au fost carne de tun pentru generalii rușii, care și-au dorit să fie primii ei în a arbora steagul roșu deasupra Bundestagului”, a mai spus fosta deputată a Republicii Moldova.