Amnesty International avertizează despre creșterea alarmantă a condamnărilor la moarte în 2021

Publicat: 24 05. 2022, 10:02
Foto: Pixabay

Numărul condamnărilor la moarte au crescut în întreaga lume în 2021. Acest fapt este legat de relaxarea restricțiilor legate de Covid-19, a menționat marți Amnesty International în raportul său anual, menţionând degradări în Iran, Arabia Saudită şi Myanmar, potrivit AFP, citează Adevărul.

În 2021, în 18 țări s-au înregistrat cel puțin 579 de persecuții, ceea ce înseamnă o creștere de aproape 20% faţă de 483 recenzate în 2020, a anunțat Organizația de apărare a drepturilor omului cu sediul la Londra.

În pofida faptului că este o creștere alarmantă, ultimii doi ani rămân cei cu cele mai puţine execuţii cu pedeapsa capitală semnalate din 2010. Amnesty a consemnat că bilanțul nu include „miile de persoane care au fost condamnate la moarte şi executate în China”, precum şi în Coreea de Nord şi în Vietnam, din cauza restricţiilor de acces la date.

Clasamentul țărilor cu cele mai multe execuții înregistrate

Mai mult de jumătate din execuțiile înregistrate în 2021 au fost în Iran. Potrivit Amnesty, cifra a urcat la 314 execuții cu pedeapsa capitală, ceea ce înseamnă un record din 2017.  Această creştere în Iran „este cauzată parţial de o creştere marcată a execuţiilor legate de droguri, în încălcare clară a dreptului internaţional”, notează ONG-ul.

Arabia Saudită a înregistrat o scîdere bruscă în 2020, dar s-a dublat în 2021 și riscă o creștere mai mare în 2022. În regatul conservator, în martie au fost executate 81 de persoane într-o singură zi.

„După o scădere a (numărului) de execuţii în 2020, Iranul şi Arabia Saudită au intensificat din nou aplicarea pedepsei cu moartea anul trecut, inclusiv încălcarea fără ruşine a legislaţiei internaţionale privind drepturile omului”, a spus într-un comunicat Agnes Callamard, secretar general al Amnesty.

„În timp ce restricţiile legate de Covid, care au amânat procedurile judiciare un timp au fost ridicate în multe părţi ale lumii, judecătorii au pronunţat cel puţin 2.052 de pedepse cu moartea în 56 de ţări – o creştere de aproape 40% faţă de 2020 – cu creşteri semnificative în Bangladesh (cel puţin 181), în India (144) şi în Pakistan (cel puţin 129)”, precizează Amnesty.

Organizația a menționat și cazul Myanmar, creștere alarmantă a recurgerii la pedeapsa cu moartea în temeiul legii marțiale, cazurile civile au fost judecate în instanțele militare.

„Aproape 90 de persoane au fost condamnate aici la moarte arbitrar, multe în lipsă, în ceea ce este perceput ca o campanie ce vizează opozanţii şi pe jurnalişti”, a explicat Amnesty.

A mai fost notat că mai mult de două treimi din  din țări au abolit pedeapsa cu moartea în drept sau de facto, ultimele fiind Kazahstan şi Sierra Leone anul trecut.

În 2021, Virginia a devenit al 23-lea stat american aboliţionist, teritoriul care deține recordul pentru numărul de execuţii din istoria Americii şi că niciun stat din fostul Sud confederat nu făcuse încă acest pas.