Amnesty: Execuțiile la nivel mondial au atins în 2022 cea mai mare rată din ultimii cinci ani
Numărul de execuții înregistrate la nivel mondial în 2022 a fost cel mai mare din ultimii cinci ani, în condițiile în care mai multe state din Orientul Mijlociu au intensificat utilizarea pedepsei cu moartea, potrivit Amnesty International.
Iranul, Arabia Saudită și Egiptul au efectuat 90% din aceste execuții
Se știe că un total de 883 de persoane au fost executate în 20 de țări, marcând o creștere de 53% față de 2021, potrivit bilanțului anual al grupului.
Cifrele exclud China, despre care se crede că execută mii de persoane în fiecare an.
Datele privind pedeapsa cu moartea sunt clasificate în China, ceea ce, potrivit Amnesty, a afectat capacitatea sa de a face o evaluare precisă cu privire la numărul celor condamnați la moarte în această țară.
De asemenea, grupul a putut confirma că au avut loc execuții în Coreea de Nord, Vietnam, Siria și Afganistan, dar nu a existat suficientă informație pentru a furniza cifre minime credibile.
Potrivit raportului Amnesty, Iranul și Arabia Saudită au fost principalele responsabile pentru creșterea bruscă a numărului de execuții cunoscute la nivel mondial anul trecut.
Raportul precizează că Iranul a executat 576 de persoane – față de 314 în 2021. Din totalul din acest an, 279 de persoane au fost condamnate pentru crimă, 255 pentru infracțiuni legate de droguri, 21 pentru viol și 18 pentru acuzația de securitate națională de „dușmănie împotriva lui Dumnezeu”.
Țările cu cel mai mare număr de execuții în 2022
În Arabia Saudită, execuțiile s-au triplat, de la 65 în 2021 la 196 în 2022 – cel mai mare număr înregistrat de Amnesty în această țară în ultimii 30 de ani.
Optzeci și cinci de persoane au fost executate după ce au fost condamnate pentru infracțiuni de terorism și 57 pentru infracțiuni legate de droguri, potrivit raportului. Acolo execuțiile legate de droguri au marcat sfârșitul unui moratoriu care ar fi fost în vigoare din 2020.
Într-o singură zi, în martie 2022, autoritățile au efectuat execuția în masă a 81 de persoane. Cel puțin 41 erau membri ai minorității musulmane șiite, inclusiv doi condamnați pentru infracțiuni legate de participarea lor la proteste antiguvernamentale.
Amnesty a acuzat anterior sistemul de justiție saudit că pronunță sentințe de condamnare la moarte în urma unor procese extrem de inechitabile, inclusiv pe baza unor verdicte bazate pe „mărturisiri” obținute sub tortură sau alte rele tratamente.
În Egipt, 24 de persoane au fost condamnate la moarte anul trecut. Cu toate acestea, acest lucru a reprezentat o scădere de 71% în comparație cu anul 2021, când au fost executate 83 de persoane.
Amnesty a raportat, de asemenea, execuții în Irak (11), Kuweit (7), Teritoriile Palestiniene (5), Yemen (4) și Siria (necunoscut).
Agnès Callamard, secretarul general al grupului, a acuzat statele din Orientul Mijlociu că încalcă dreptul internațional și că dau dovadă de „un dispreț insensibil față de viața umană”.
În alte părți ale lumii, 18 persoane au fost executate în SUA, față de 11 în 2022, iar 11 au fost executate în Singapore, unde execuțiile pentru infracțiuni legate de droguri au fost reluate după o pauză de doi ani în timpul pandemiei Covid.