Americanii îşi aleg preşedintele. Află mai multe despre sistemul de vot și care sunt statele care decid rezultatul

Americanii îşi aleg preşedintele. Află mai multe despre sistemul de vot și care sunt statele care decid rezultatul
Americanii îşi aleg astăzi preşedintele. Liderul de la Casa Albă este ales prin vot indirect. Este vorba de un sistem de vot vechi de 200 de ani, în care poporul alege nişte electori, iar aceştia votează...

Americanii îşi aleg astăzi preşedintele. Liderul de la Casa Albă este ales prin vot indirect. Este vorba de un sistem de vot vechi de 200 de ani, în care poporul alege nişte electori, iar aceştia votează preşedintele. Astfel, cetăţenii care merg la vot, nu-l votează pe Obama sau Romney, ci un număr de electori, la nivelul fiecărui stat, iar ei mai departe aleg preşedintele. Chiar dacă urnele s-au deschis oficial în această dimineaţă, există şi varianta unui vot anticipat. Acest lucru l-a făcut chiar Barack Obama, care a votat în urmă cu 12 zile în fieful său Chicago.

Pentru a vota pe 6 noiembrie, americanii cu vârsta de 18 ani trebuie să se fi înregistrat cu mult înainte de alegeri. Însă, există şi state care permit înregistrarea în aceeaşi zi a votului, printre care Rhode Island, Maine şi Minnesota. Acest proces are loc în fiecare dintre cele 50 de state, plus Districtul Columbia.

Cu toate că votul este universal, candidatul care a întrunit majoritatea voturilor nu este întotdeauna şi cel care ajunge preşedintele SUA. Şi asta pentru că fiecare stat are un număr de electori. Numărul acestora este determinat de totalul numărului de locuitori. De exemplu, în California sunt peste 37 de milioane de locuitori. Formula de calcul pentru electori este următoare: numărul de reprezentanţi în Congres plus numărul de senatori, care sunt întotdeauna 2. Astfel, California are 53 de reprezentanţi, plus 2 senatori, în total 55 de electori. În schimb, statul Wyoming, care are 500 de mii de locuitori, are un elector şi doi senatori, în total 3 electori.

Pentru a câştiga alegerile, un candidat are nevoie de voturile a cel puţin 270 de electori, dintr-un total de 538 posibile. Deşi rezultatul votului popular va fi public imediat după votul poporului, electorii se întâlnesc oficial în luna decembrie pentru a stabili cine va fi următorul preşedinte al SUA. Rare sunt cazurile în care un candidat să ajungă preşedinte prin voturile electorilor, chiar dacă nu a câştigat şi majoritatea voturilor americanilor.

Cum aleg americanii

Embed:

State care decid rezultatul

Zece state americane au numărul de electori necesar pentru alegerea preşedintelui. Florida este cel mai mare stat cheie în alegeri, care dispune de 29 de electori. În urmă cu 12 ani, acolo s-a decis rezultatul cursei prezidenţiale, în care George W. Bush a câştigat, la „mustaţă”, în faţa lui Al Gore. În Florida, populaţia este eterogenă, formată din numeroşi pensionari, mai degrabă republicani. Potrivit Huffington Post, în sondaje, 48,4% voteaza pentru Romney şi 48% pentru Obama.

Pennsylvania are 20 de electori. Statul este divizat între centrul sau rural, puternic republican, şi marile orase Philadelphia şi Pittsburgh. În sondaje, Obama conduce in Pennsylvania cu 50 % iar Romney îl urmează cu 44,3%.

Ohio are 18 electori şi este prezentat frecvent drept un „microcosmos” al SUA, cu marile sale orase, zone industriale si muncitori, dar si cu zonele sale rurale. În sondaje, Obama are 49,1%, iar Romney 45,1%. Pe următoarele locuri în topul celor 10 state.

Cu putere în alegerea noului preşedinte al SUA se află Carolina de Nord, cu 15 electori, Virginia, cu 13 , Wisconsin cu 10 electori, Colorado cu 9 electori, Iowa şi Nevada cu 6 electori şi New Hampshire, cu 4 electori.

State care decid rezultatul

Embed:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:59 - „360 de grade”, cu Alina Bădic. Vasile Bănescu: Părintele Dumitru Stăniloae vorbește despre ceva ce ne privește pe fiecare în parte. Din epava morală care ajungem uneori putem redeveni, cu ajutorul lui Hristos, oameni deplini (VIDEO)
23:39 - „360 de grade”, cu Alina Bădic. Vasile Bănescu: Dumnezeu l-a ales în felul Lui tainic pe părintele Arsenie Boca să fie unul dintre mărturisitorii creștini ortodocși în perioada cruntă a comunismului (VIDEO)
22:59 - Andreea Bănică, replică la comentariile răutăcioase pe care le-a primit după un concert: „Sunt sânii mei, ce să fac cu alea care nu au deloc și nu le sare nimic?” (VIDEO)
22:32 - Surpriză pentru Mihai Bendeac, după ce a cumpărat două covoare de pe Temu: „Sunt deosebit de prost” (VIDEO)
22:06 - Ungaria a publicat acordul privind extinderea Schengen: După aderare, România și Bulgaria vor continua controalele la frontierele terestre pentru cel puțin 6 luni
21:45 - Radu Drăgușin, lăudat după victoria Manchester City – Tottenham 0-4. Ce notă a primit fundaşul român
20:54 - USR denunță cazuri de „alegători care sunt hărțuiți de Poliția lui Cătălin Predoiu pentru postări” din online. Ce spune Poliția (VIDEO, FOTO)
20:33 - Florin Piersic, mesaj sfâșietor la moartea lui Gabriel Cotabiță: „Te voi iubi mereu, Omule!”
20:09 - Adriana Bahmuțeanu, despre Silviu Prigoană: Țipa la copii, îi bătea. Era vorba de rele tratamente acolo și cei de la DGASPC nu au acționat, pentru că le place banul, să-și umple buzunarele (VIDEO)
19:48 - Urmărire cu focuri de armă în trafic: Un tânăr a furat o mașină și a avariat alte cinci autoturisme și două autospeciale de poliție