Departamentul de Stat al SUA a avertizat cetățenii americani să nu călătorească în Republica Moldova din cauza activității militare rusești „neobișnuite și îngrijorătoare din jurul Ucrainei și a conflictului nerezolvat dintre regiunea separatistă Transnistria și guvernul central” de la Chișinău, se arată într-o atenționare emisă de la Washington.
Cetățenii americani din Transnistria ar trebui să părăsească regiunea imediat prin mijloace comerciale sau private, explică Washingtonul.
În plus, Centrul american pentru prevenirea și controlul bolilor (CDC) a emis și o notificare sanitară de nivel 4 pentru Republica Moldova, avertizând că țara se confruntă cu un nivel ridicat de COVID-19. Potrivit Departamentului de Stat al SUA, în stânga Prutului există restricții care afectează intrarea cetățenilor SUA în țară.
„Nu călătoriți în Transnistria din cauza unei intensificări a activității militare neobișnuite și îngrijorătoare din jurul Ucrainei. Transnistria este o regiune separatistă care nu se află sub controlul guvernului moldovean de la Chișinău. Cetățenii Statelor Unite ar trebui să plece imediat prin mijloace comerciale sau private. Vizitatorii s-ar putea confrunta cu dificultăți la punctele de control înspre și dinspre Transnistria. Fotografierea facilităților militare și a forțelor de securitate este interzisă și ar putea conduce la probleme cu autoritățile”, avertizează Washingtonul.
Guvernul SUA, mai spune Departamentul de Stat, are o abilitate limitată de a oferi servicii de urgență cetățenilor americani care călătoresc în Transnistria, în condițiile în care angajații federali ai Statelor Unite au restricții de călătorie în acea zonă.
Estimările SUA arată că Federația Rusă a concentrat peste 100.000 de trupe în apropiere de frontierele ucrainene, cu Ucraina înconjurată practic din trei părți, transmite CNN. În ceea ce privește granița de nord, spre exemplu, se crede că ar avea loc cea mai mare desfășurare de forțe ruse în Belarus după încheierea Războiului Rece. O desfășurare masivă de forțe are loc și în Crimeea, peninsula anexată ilegal de Moscova în anul 2014.
Analiștii care evaluează manevrele militare rusești au atras atenția și în ceea ce privește regiunile separatiste Donețk și Lugansk, unde trupele ucrainene și separatiștii sprijiniți de Federația Rusă sunt în conflict încă din 2014, avertizând că Moscova ar putea spori puterea militară deja prezentă acolo, în eventualitatea în care va alege în cele din urmă să dea într-adevăr curs invaziei.