Românii amendați pentru că au completat greșit la intrarea în țară a formularului PLF nu vor avea sancțiunile anulate, după modificare legislației. Secrtarul de stat Adriana Pistol a declaratvineri că nu a existat o discuţie în Guvern despre anularea amenzilor.
”Nu am avut o astfel de discuţie, din simplul motiv că anularea nu se poate face, din păcate, parţial numai pentru cei care făceau parte din aceste categorii exceptate. Amnistia nu se poate face decât pentru toţi, nu doar pentru unii. Foarte probabil, aceştia vor câştiga foarte uşor în instanţă şi lecţiile în instanţă au fost transpuse în modificarea acestei ordonanţe”, a declarat Adriana Pistol.
Secretarul de stat Andrei Baciu a anunțat joi că Guvernul a prelungit perioada necesară pentru completarea formularului digital LPF, obligatoriu la intrarea în țară din luna decembrie. Astfel dacă până acum era valabilă pentru completare o perioadă de 24 de ore până la intrarea în țară, acum este prevăzut un interval de 72 de ore:
„Ne dorim să creăm un mecanism de lucru cât mai puțin birocratic, cât mai eficient și să reducem din lucrurile care îngreunează acest proces. Dacă aveam 24 de ore să completăm acest formular, înainte de a ne prezenta și de multe ori putea să fie dificil, am extins această perioadă la 72 de ore înaintea utilizării formularului. Sunt și cele 24 de ore ulterioare trecerii prin care poate fi prezentat acest formular”.
Prevederea europeană potrivit căreia certificatul de vaccinare este recunoscut doar după efectuarea dozei booster, dacă de la încheierea schemei de vaccinare completă au trecut mai mult de 270 de zile a fost transpusă și în legislația românească, anunță secretarul de stat Andrei Baciu.
Acesta va fi folosit doar pentru călătoriile în UE. Pe plan naţional a fost prelungită perioada de valabilitate a certificatului, de la 30 iunie la 31 decembrie 2022.
„Actul normativ adoptat astăzi se referă la punerea în aplicare a deciziei Uniunii Europene 1073/2021, care vizează specificaţiile tehnice de implementare a regulamentului european 963/2021.
Practic, acest act transpune şi în România aplicarea acestei reglementări care va fi valabilă şi pentru celelalte state membre pentru călătorii. Vorbim aici şi de Spaţiul Economic European şi de Confederaţia Elveţiană, unde certificatul de vaccinare este recunoscut doar după efectuarea dozei de booster, dacă de la încheierea schemei de vaccinare completă au trecut mai mult de 270 de zile”, a afirmat Andrei Baciu.