Amenzi, închisoare ori suspendarea drepturilor părintești – Ce riscă spaniolii care refuză să-și lase copiii la școală

Publicat: 31 08. 2020, 13:36
Foto: Hepta - Abaca Press / Marechal Aurore/ABACA

La fel ca în România, școlile din Spania au fost închise tot în martie, din cauza epidemiei de coronavirus și, la fel ca în țara noastră, dar nu numai, și părinții spanioli sunt tot mai îngrijorați cu privire la modul în care se vor desfășura orele, acum că începe noul an școlar. Specialiștii insistă că este extrem de important pentru copii să revină la clase și să interacționeze între ei chiar și în actualul context. Acest lucru trebuie făcut, însă, în anumite condiții, pentru ca riscul de răspândire a COVID-19 să fie minim. Guvernul central spaniol a anunțat deja mai multe reguli, una dintre ele fiind obligativitatea ca toți elevii de peste 6 ani să poarte permanent masca de protecție atât timp cât sunt în incinta unităților de învățământ. Chiar și cu măsurile de prevenție luate de autorități, mulți părinți spanioli se tem să-și lase copiii la școală. Ascensión Martín, judecător la Curtea Superioară de Justiție din Murcia, a avertizat că părinții care nu vor să-i ducă la clase pe cei mici ar putea ajunge la închisoare sau și-ar putea pierde drepturile tutelare.

Judecător spaniol: Părinții care refuză să-i lase pe copii la școală riscă închisoarea

Ascensión Martín, judecător în Camera de Contencios a Curții Superioare de Justiție din Murcia, a insistat că părinții sunt obligați să-i lase pe copii la școală, pentru ca aceștia să primească educație.

„La fel ca alte drepturi ale copiilor, educația este o datorie pentru părinți”, a declarat Martin, potrivit ABC.es.

A precizat apoi că, potrivit Codului Penal, nerespectarea unor asemenea îndatoriri poate fi sancționată cu amendă, închisoare de la trei la șase luni sau „pedeapsă specială de descalificare pentru exercitarea dreptului la autoritatea părintească, tutelă, încredințare sau îngrijire maternală pentru o perioadă de patru până la zece ani”.

Recomandări anti-coronavirus, la deschiderea anului școlar

Universitatea din Navarra a formulat o serie de recomandări pentru desfășurarea noului an școlar în siguranță.

Recomandările anti-coronavirus ale Universității din Navarra

  • distanță de 1,5 metri între persoane
  • bunicii să nu-i ducă/aducă pe copii (de) la școală
  • copiii să se spele des pe mâini, iar când ajung acasă să-și schimbe hainele cu care au stat în clase
  • folosirea șervețelelor de unică folosință
  • curățarea băilor și a bucătăriei cu detergenți care conțin clor
  • curățarea cutiilor în care e pusă mâncarea copiilor, dar și tacâmurile folosite de aceștia, cu apă la o temperatură de peste 60 de grade.

Elevii din Spania cu vârste de peste 6 ani, obligați să poarte masca permanent

Guvernul central spaniol a anunțat că toți elevii cu vârste de peste 6 ani vor trebui să poarte permanent masca de protecție cât sunt în unitățile de învățământ.

„Folosirea măştii va fi obligatorie ca regulă generală, începând cu vârsta de 6 ani, indiferent de păstrarea distanţei”, a declarat, joi, Isabel Celaá, ministrul spaniol al Educației.

Celaá a făcut precizarea la finalul unei ședințe pentru stabilirea unui cadru omogen în care să se desfășoare orele în întreaga țară. Reuniunea a avut loc pe fondul criticilor că nu există o coordonare între cele 17 regiuni autonome ale Spaniei privind deschiderea noului școlar.

Marți, președintele Guvernului central spaniol, Pedro Sanchez, a anunțat că va pune forțe armate la dispoziţia regiunilor autonome, care au competenţe în materie de sănătate, pentru a gestiona mai bine evoluția epidemiei de coronavirus. 2.000 de militari vor fi desfășurați în acest scop.

Asta după ce, în ultimele săptămâni, Spania a înregistrat o evoluție îngrijorătoare a epidemiei de coronavirus. Sanchez a catalogat situația drept „preocupantă”, dar i-a îndemnat pe spanioli să nu se lase paralizați de frică, ci să lupte împreună pentru a depăși această cumpănă.