Amenințarea tăcută din Europa: Alegerile din Marea Britanie ar putea decide soarta Uniunii Europene
Soarta Europei ar putea fi decisă de alegerile din Marea Britanie. Organizarea unui referendum pentru ieșirea țării din Uniunea Europeană ar putea da votul care să determine destrămarea întregii structuri, scrie The Guardian. Adversarii din alegeri au viziuni complet opuse asupra acestui subiect, dar există un acord total asupra tăcerii. Pe continent, presa anunță un posibil scenariu catastrofal.
Diferența de viziune dintre conservatori și laburiști asupra viitorului Marii Britanii în Europa este mai mare decât în orice alt subiect. Spre deosebire de Cameron, Ed Miliband a exclus din start organizarea unui referendum care ar putea determina ieșirea țării din Uniunea Europeană, considerând că acesta ar putea crea un climat nesigur pentru investitori. La rândul său, Ukip militează pentru organizarea referendumului și apoi vrea să voteze pentru această ieșire. Liberal-democratul Nick Clegg susține acum că ar accepta referendumul chiar și cu riscul unui vot ”pentru” dacă acesta este prețul pentru menținerea coaliției.
În ciuda opiniilor contrare, nici prim-ministrul și nici contracandidatul său laburist nu au făcut din referendumul pentru ieșirea din Europa o temă centrală în campaniile lor. Ideea că promisiunea referendumului va asigura câștigul în alegeri pentru Cameron și îl va costa voturi pe Miliband nu pare să se fi materializat. Conservatorii nu mai abordează la fel de mult acest subiect pentru că sunt conștienți de teama reală că Marea Britanie ar putea ieși din UE, iar lumea afacerilor nu va aprecia părăsirea unei piețe de 500 de milioane de consumatori. De cealaltă parte, laburiștii nu vor să le reamintească alegătorilor că un guvern Miliband nu le va da oportunitatea de a se pronunța în acest sens printr-un referendum. Astfel, deși din motive diferite, ambele partide sunt decise să păstreze tema referendumului în afara campaniei electorale.
Pe cât de mare e liniștea pe insulă, pe atât de mare e îngrijorarea dincolo de Canal. Pe continent există teama că britanicii se îndreaptă spre un vot ce ar putea destrăma Uniunea. Titlul principal din le Monde duminică a fost ”Europa: subiectul crucial în alegerile britanice”. Titluri asemenea se găsesc în toată presa din Europa, dar în Marea Britanie pare să existe un consens general asupra tăcerii pentru a face referendumul un nonsubiect.
Jurnalistul The Guardian Denis Macshane consideră că dacă Miliband va deveni premier referendumul nu va mai alea loc, dar dacă rămân la putere Cameron și Clegg, ”va trebui să ne pregătim pentru doi ani urâți în care forțele populiste anti-UE vor fi dirijate de Rupert Murdoch. Va fi ultima sa bătălie împotriva Europei pe care o detestă”.
Uniunea Europeană ar trebui să se concentreze pe locurile de muncă, investițiile în infrastructură, uniunea energetică, problema grecească și agresiunea rusă. În schimb, ar putea fi problema engleză cea care va domina agenda europeană până în 2017.