Amendă de 73 de milioane de dolari pentru cea mai mare bancă din Europa. Au fost descoperite nereguli în protejarea conturilor

Publicat: 31 01. 2024, 17:51
Sursa foto: racool_studio/ Freepik

HSBC a fost amendată cu 57,4 milioane de lire sterline (73 de milioane de dolari) pentru „eșecuri grave” în protejarea unor deponenți de-a lungul mai multor ani, fiind prima pedeapsă de acest gen conform regulilor britanice menite să protejeze clienții în cazul în care băncile eșuează.

Amendă uriașă pentru HSBC

Autoritatea de Reglementare Prudențială a Băncii Angliei (PRA) a declarat marți că HSBC nu a reușit să identifice cu exactitate depozitele eligibile pentru Schema de Compensare a Serviciilor Financiare (FSCS) din Marea Britanie – care protejează numerarul clienților de până la 85.000 de lire sterline, potrivit CNBC.

Aceasta este a doua cea mai mare amendă impusă vreodată de PRA, depășită doar de o penalizare de 87 de milioane de lire sterline pentru Credit Suisse în iulie 2023.

„Eșecurile grave din acest caz merg în centrul obiectivului PRA de siguranță și soliditate”, a declarat Sam Woods, guvernator adjunct al Băncii Angliei și CEO al PRA.

„Este vital ca toate băncile să respecte pe deplin cerințele noastre privind pregătirea pentru rezoluție.”

Îngrijorări cu privire la cadrul de reglementare.

Preluarea de către UBS a rivalului său elvețian Credit Suisse în martie a stârnit îngrijorări cu privire la cadrul de reglementare.

Băncile importante din punct de vedere sistemic la nivel global – cum ar fi HSBC și UBS – sunt obligate să planifice rezoluția, ceea ce ar trebui să permită autorităților de reglementare să le elimine fără a declanșa consecințe sistemice mai ample.

Regulile britanice de protecție a depozitelor impun creditorilor să se asigure că informațiile esențiale sunt păstrate pentru ca FSCS să despăgubească clienții în cazul în care o firmă eșuează.

Eșecurile unei unități a HSBC – despre care s-a constatat că a marcat incorect 99% din depozitele eligibile ale beneficiarului ca neeligibile – au fost de așa natură încât BoE a considerat că ar fi „subminat în mod semnificativ” orice eforturi ale autorităților de reglementare de a-l lichida.