Ambasadorul UE a fost agresat în locuința sa din Sudan. 185 de persoane au murit și 1.800 au fost rănite în ultimele zile

Ambasadorul UE a fost agresat în locuința sa din Sudan. 185 de persoane au murit și 1.800 au fost rănite în ultimele zile
Conflictul a forțat mulți civili să se refugieze în casele lor, pe fondul temerilor legate de un conflict prelungit care ar putea duce țara într-un haos și mai profund, sursă foto: captură YT

Ambasadorul Uniunii Europene în Sudan, Aidan O’Hara, a fost agresat în locuința sa din Khartoum, oraș în care au izbucnit luptele armate între forțele rivale.

Diplomatul irlandez nu a fost „grav rănit”, spune ministrul irlandez de externe

Acesta a descris atacul drept o „încălcare gravă a obligațiilor de a proteja diplomații”. Aproximativ 185 de persoane au fost ucise și peste 1.800 au fost rănite în cele trei zile de lupte, potrivit ONU.

În oraș au avut loc atacuri aeriene, bombardamente și focuri de armă de calibru mic. Atât armata, cât și un grup paramilitar numit Forțele de Sprijin Rapid (RSF) susțin că ar controla locuri cheie din Khartoum, unde locuitorii s-au adăpostit de explozii.

Anterior, șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a scris pe Twitter că securitatea sediilor diplomatice și a personalului este o „responsabilitate principală” a autorităților sudaneze.

Purtătoarea de cuvânt a UE, Nabila Massrali, a declarat pentru agenția de presă AFP că delegația UE nu a fost evacuată din Khartoum în urma atacului. Securitatea personalului a fost prioritară, iar măsurile de securitate erau în curs de evaluare, a adăugat ea.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, John Kirby, a declarat că în prezent nu există planuri de evacuare a personalului american, în ciuda problemelor de securitate actuale și a închiderii aeroportului din Khartoum.

Conflictul a forțat mulți civili să se refugieze în casele lor, pe fondul temerilor legate de un conflict prelungit care ar putea duce țara într-un haos și mai profund.

Luni, nori de fum erau vizibili deasupra aeroportului principal din Khartoum, iar televiziunile au prezentat imagini cu incendii și explozii. Atacurile aeriene ale armatei au vizat bazele RSF, dintre care unele sunt încorporate în zone rezidențiale.

Spitalele au fost bombardate, spun medicii. Au fost raportate pagube la Spitalul Universitar al-Shab din Khartoum, împreună cu alte două clinici.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`