Ambasadorul Ștefan Tinca: Sunt minim 13 români care și-au exprimat ferm dorința de repatriere din Turcia / Încercăm să preluăm cazurile în funcție de urgența lor și de mijloacele noastre (VIDEO)
Cel puțin 13 români și-au exprimat ferm dorința de a fi repatriați din Turcia, a declarat ambasadorul României la Ankara, luni, la Știrile B1 TV prezentate de Dan Gabor, în contextul cutremurelor înregistrate luni pe teritoriul turc.
Ambasadorul Ștefan Tinca, pe B1 TV, despre situația românilor din Turcia
Întrebat despre românii care au solicitat ajutorul Ambasadei, șeful misiunii diplomatice de la Ankara a declarat: „Aș începe cu grupul de studenți (…), 10 persoane, nouă studenți și profesorul lor. Echipa trimisă dimineață de la ambasadă se apropie, a fost circulația foarte, foarte dificilă, cu drumuri blocate, și acum se apropie, o să îi preia și se îndreaptă către aeroport. Cele două aeronave știu că au aterizat la Adana deja”.
„În cursul serii, am mai primit solicitări din partea unor cetățeni români din zona Adana, deci unde este aeroportul, care vor și ei repatriere, date fiind condițiile precare în care erau cazați, și nu mai vor să stea. Este vorba de trei, sigur, pe care îi avem, și mai știm că mai este un grup, tot așa, de tineri, și suntem în curs de identificare și de a forma grupul care va fi îmbarcat în avion. Sunt minim 13 care sunt confirmați, și-au exprimat ferm dorința de repatriere, și la aceștia se mai adaugă un grup, știm de trei dintre ei, dar se pare că sunt mai mulți, deci o să fie spre 20. N-am cifra exactă acum”, a adăugat Ștefan Tinca.
Referitor la românii care trăiesc în sud-estul Turciei, ambasadorul a spus: „Sunt, într-adevăr, familii mixte. Din ce avem noi înregistrat pe sistemul consular, vorbim de maxim câteva sute în toată regiunea de sud-est. Am primit unele telefoane în cursul zilei. Sunt diverse cazuri, mai mult sau mai puțin urgente, și evident că, pe măsură ce rezolvăm acum cu acest contingent, în seara aceasta, în noaptea aceasta, o să revenim și o să ne ocupăm să vedem cum putem să îi sprijinim, să le fim utili”.
Întrebat despre recomandările pentru românii din Turcia, el a afirmat: „În primul rând, există numerele de telefon care au fost de la primă oră, au fost deja publicate și difuzate și prin presă, și puse și pe site-uri, și pe site-ul nostru. Evident, încercăm să fim în sprijinul lor, să identificăm gradul de urgență. Vorbim de un teritoriu foarte, foarte mare, deci n-a fost un cutremur punctual, localizat, și încercăm să preluăm cazurile în funcție de urgența lor și de mijloacele pe care le avem”.