Ambasadorul României în Siria, Dan Sandovici: Nu există români printre victimele cutremurului de luni / În zonele controlate de guvernul de la Damasc trăiesc aproximativ 2.000 de cetățeni români

Ambasadorul României în Siria, Dan Sandovici: Nu există români printre victimele cutremurului de luni / În zonele controlate de guvernul de la Damasc trăiesc aproximativ 2.000 de cetățeni români
Idlib, Siria, 7 februarie 2023. Foto: Hepta.ro / Abaca Press / AA/ABACA

Ambasadorul României la Damasc, Dan Sandovici, a declarat pentru Agerpres că nu există români printre victimele cutremurului din Siria, conform informațiilor pe care le deține în prezent misiunea diplomatică, și că nu au fost adresate solicitări de sprijin din partea unor eventuali cetățeni aflați în dificultate din cauza seismului.

Nu există români printre victimele cutremurului din Siria, a anunțat ambasadorul Dan Sandovici

Ambasada României în Siria reprezintă şi interesele consulare ale Australiei, Canadei, Franței și Portugaliei, a amintit ambasadorul român.

„Nu am primit solicitări de asistenţă consular din partea cetăţenilor acestor state, în contextul cutremurului din 6 februarie”, a precizat el.

Dan Sandovici susține că în zonele controlate de guvernul de la Damasc trăiesc în jur de 2.000 de cetățeni români, iar la ambasadă sunt înregistrați circa 850 dintre ei. În ultimii doi ani, spune el, nu au mai fost adresate solicitări pentru evacuarea românilor și a familiilor lor din Siria.

Totodată, ambasadorul a menționat că Ministerul Afacerilor Externe „a efectuat cu celeritate o serie de demersuri pentru facilitarea acordării de sprijin umanitar de urgenţă populaţiei siriene afectate de cutremur, simultan cu cele efectuate pentru sprijinirea Turciei”.

„Reprezentantul sirian a insistat pe transmiterea de medicamente, materiale medicale, alimente şi, în măsura posibilului, echipe de căutare-salvare. Lista cu solicitări a fost transmisă partenerilor instituţionali”, a adăugat ambasadorul României în Siria.

Guvernul a decis joi să acorde asistență internațională gratuită Siriei, fiind vorba despre bunuri materiale constând în tipuri de produse de cazarmament, îmbrăcăminte şi produse alimentare, conserve.

„În prezent, MAE face demersuri pentru identificarea, împreună cu DSU/IGSU, a modalităţilor optime de transport al ajutorului umanitar in Siria şi de dirijare a acestuia către regiunile afectate de cutremur, demers în sine complex, având în vedere că nu toate zonele afectate de cutremur se află sub controlul guvernului de la Damasc şi în general nu sunt stabile din punct de vedere al securităţii. În acest context, pe fondul crizei umanitare de amploare care marchează situaţia din această ţară, în ultimii ani, condiţiile de viaţă ale populaţiei siriene erau deja deosebit de afectate de penuria de curent electric, material medicale, alimente şi, mai recent, de răspândirea holerei”, a mai spus ambasadorul României la Damasc.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)