Ambasadorul Republicii Moldova în România, Victor Chirilă, consideră că Bucureștiul și Chișinăul trebuie să fructifice oportunitatea de fi guvernate de majorități pro-europene solide și să facă astfel încât parteneriatul strategic să devină ireversibil.
„Provocări sunt multe, dacă ne gândim şi la contextul regional, care nu este deloc îmbucurător, dar acest lucru, dimpotrivă, trebuie să ne mobilizeze şi mai mult pentru a profita de unică oportunitate pe care o avem astăzi şi la Chişinău, şi la Bucureşti, având în vedere că avem şi aici o majoritate solidă, şi la Chişinău o majoritate pro-europeană solidă, astfel încât să fructificăm la maxim această fereastră de oportunitate şi să dăm esenţă reală în parteneriatul nostru strategic pe proiecte concrete, de inter-conectare, de apropiere, de creare a fronturilor economice, comerciale, infrastructurale, lingvistice şi culturale unice dintre ţările noastre. Acesta este cel mai important lucru, să facem ca parteneriatul strategic să devină ireversibil. Aşa cum am spus-o şi astăzi la întâlnirea cu domnul preşedinte Iohannis, parteneriatul nostru strategic a devenit sinonim cu integrarea noastră europeană”, a declarat Victor Chirilă, marți, pentru Agerpres.
Ambasadorul Republicii Moldova la București a fost primit marți la Cotroceni de președintele Klaus Iohannis, care „a reconfirmat angajamentul României de a acorda întreaga susținere în procesele de transformare, modernizare și de implementare a reformelor de către Guvernul de la Chișinău, în spiritul Parteneriatului Strategic pentru integrarea europeană dintre cele două state”.
„În cursul întrevederii cu ambasadorul Republicii Moldova, Victor Chirilă, Președintele României a evocat dialogul politic bilateral susținut și de substanță din ultima perioadă, care oferă prilejul unei abordări aplicate și cuprinzătoare a agendei sectoriale și stabilirea unor repere solide în vederea avansării proiectelor prioritare comune. (…) De asemenea, a fost evocată viitoarea ședință comună de Guvern, care urmează a avea loc în perioada următoare și care va trebui să se concentreze, cu decizii și soluții concrete de cooperare, asupra domeniilor și proiectelor prioritare comune”, a precizat Administrația Prezidențială.