Ambasadorul Marii Britanii la București: Poporul britanic finanţează sistemul de sănătate, însă imigranţii nu pot cere acces la ceva ce n-au contribuit

Publicat: 10 05. 2013, 12:16
Ambasadorul Marii Britanii la București, Martin Harris, a reiterat mesajul transmis în urmă cu câteva zile de Regina Elisabeta a II-a privind o eventuală blocare a accesului imigranților la serviciile sociale și...

Ambasadorul Marii Britanii la București, Martin Harris, a reiterat mesajul transmis în urmă cu câteva zile de Regina Elisabeta a II-a privind o eventuală blocare a accesului imigranților la serviciile sociale și medicale din Regat.

Regina Marii Britanii a susţinut în parlament punctul de vedere al guvernului britanic de limitare a accesului „străinilor“ la aceste servicii, iar ambasadorul de la Bucureşti susţine că aşa şi trebuie, pentru că doar britanicii contribuie la acestea.

”Guvernul britanic va ridica restricţiile la sfâr­şitul anului. Suntem pro circulaţiei libere de forţă de muncă între cele două state. Imigranţii români sunt mun­­citori, plătesc taxe şi apreciaţi de angajatorii britanici. Măsurile vor fi luate la fel pentru toţi cetăţenii din UE. În momentul de faţă sunt 96.000 de români în Marea Britanie”, a declarat Harris pentru Ziarul Financiar.

Întrebat despre o eventuală limitare a accesului la serviciile medicale disponibile imigranților, Harris a spus că poporul britanic a finanțat sistemul de sănătate și că serviciile care sunt gratuite se datorează muncii britanicilor.  

În Marea Britanie există o dezbatere dacă este egal pentru cetăţenii britanici ca un om care a venit în Marea Britanie să beneficieze de aceste servicii chiar dacă nu a contribuit.