Ambasadorul Emil Hurezeanu: Numărul românilor infectați cu coronavirus în Germania ar putea fi evaluat la 1.300 – 1.400. Se poate spune că rata factorului de multiplicare li se datorează

Publicat: 22 06. 2020, 22:06

Jumătate dintre cei peste 1.330 de angajați ai abatorului Tonnies din Germania depistați cu COVID-19 sunt români. Acesta este acum cel mai întins focar din Europa. Autoritățile germane au cerut consulatelor României, Bulgariei și Poloniei translatori pentru a-i convinge pe angajați să respecte măsurile, în condițiile în care 17 dintre românii au plecat deja din carantină. Armin Laschet, premierul landului Renania de Nord-Westfalia, și-a atras critici dure după ce a dat de înțeles că muncitorii români și bulgari sunt de vină pentru izbucnirea focarului. El și-a retras apoi afirmația și a insistat că nu a vrut să învinovățească pe nimeni. La rândul său, ambasadorul României la Berlin, Emil Hurezeanu, a declarat că dacă se confirmă acest număr mare de infectări la abator, atunci bilanțul îmbolnăvirilor în rândul românilor din Germania ajunge la 1.300-1.400. Se poate spune că rata factorului de multiplicare li se datorează, a punctta Hurezeanu. Acesta a mai susținut că patronul abatorului este criticat dur în aceste zile deoarece de ani întregi i se cere să fie transparent în privința condițiilor pe care le asigură muncitorilor. Hurezeanu a mai precizat că românii au ajuns să lucreze acolo prin subcontractori, iar patronul nu și-a asumat niciun fel de angajament. De altfel, a mai precizat diplomatul, unii români pur și simplu au plecat în concedii și nu s-a putut păstra legătura cu ei deoarece erau cazați în 1.300 de locuri diferite.

Emil Hurezeanu, despre cel mai mare focar de coronavirus din Germania. În ce condiții lucrau în abator cei 650 de români depistați pozitiv

„Dacă e adevărat, numărul românilor infectați în Germania ar putea fi evaluat la 1.300-1.400. Se poate spune că rata factorului de multiplicare, care a crescut de la sub 1 la 2,88 în Germania, li se datorează. E un fapt trist și dramatic în primul rând pentru cei bolnavi, dar și pentru autorități.

Dacă jumătate din angajații străini ai abatorului sunt români și dacă 1.300 au fost testați pozitiv, bănuim că jumătate dintre ei, 650, sunt români. Dar aceste cifre nu se dau decât la sfârșitul unui anumit proces. Din ceea ce știm din cazul altor abatoare, avem până acum 556 de români infectați”, a declarat Emil Hurezeanu, ambasadorul României la Berlin, pentru Digi24.

Armin Laschet, premierul landului Renania de Nord-Westfalia, a declarat zilele trecute că SARS-CoV-2 a fost adus de români și de bulgari.

Întrebat dacă focarul de COVID-19 ar putea fi un rezultat al măsurilor de relaxare, Armin Laschet a răspuns: „Asta nu spune nimic despre relaxare, pentru că virusul a fost adus de români și bulgari. Așa se va întâmpla peste tot. Am avut cazuri de infectare pe o plantație de sparanghel din Bavaria acum câteva săptămâni, am avut cazul abatorului Coesfeld. Toate acestea nu sunt cauzate de relaxare, ci de condițiile în care sunt cazați și în care muncesc angajații”.

Ulterior, Ambasada Germaniei a transmis că oficialul nu a intenționat să îi jignească pe românii sau pe bulgari și știe că la răspândirea virusului au contribuit condițiile de lucru și de cazare din fabrici.

„Este exclus să învinovăţim în vreun fel persoane de orice naţionalitate pentru răspândirea virusului. Este important să clarific faptul că acest lucru este de la sine înţeles atât pentru mine, cât şi pentru guvernul landului pe care îl conduc”, a subliniat Armin Laschet.

Hurezeanu a precizat și el că oficialul german a revenit asupra afirmației: „Teza a fost dezmințită de prim-ministrul landului și de toate autoritățile locale. În definitiv, între Germania și România nu s-a putut circula multă vreme, restricțiile de circulație au fost ridicate în întregime abia la jumătatea lunii iunie. Demnitarul a revenit asupra afirmației”.

„Patronul abatorului, o figură pitorească, e patronul celui mai mare abator din Germania și probabil din Europa. El își asumă răspunderea, deși probabil acum e foarte târziu. E criticat acum că de ani de zile presa și autoritățile îi cer să dea dovadă de transparență când vine vorba despre condițiile de muncă. Nu românii, bulgarii și polonezii duc virusul, acesta e favorizat de faptul că temperaturile sunt scăzute, iar oamenii lucrează mulți în spații mici. Patronul nu are nicio obligație față de angajați, ci e vorba de sub-sub-subcontractori. Angajatorul nu știe unde locuiesc acești oameni. Autoritățile și chiar patronatul spun că angajații locuiesc în 1.300 de locuri diferite, adresele lor nu sunt cunoscute. E motivul pentru care mai mulți angajați au putut părăsi în concediu districtul. În weekend am aflat din cercuri mai informale că alți 17 români au părăsit carantina”, a declarat ambasadorul Emil Hurezeanu, pentru Digi24.

Focar de COVID-19 la cel mai mare abator din Germania. Sute de români infectați

Peste 1.300 de muncitori ai unei companii de prelucrare a cărnii din localitatea germană Gütersloh au fost depistați pozitiv cu SARS-CoV-2, iar jumătate dintre ei sunt români.

Abatorul a fost închis pentru cel puţin două săptămâni, iar armata a fost mobilizată pentru testarea angajaţilor. Aproximativ 7.000 de persoane au fost plasate în carantină. Din informațiile obținute de ambasada României la Berlin, 17 dintre românii plasați în carantină au fugit.

„Tuturor lucrătorilor care se află în carantină le sunt asigurate hrana și alte bunuri de strictă necesitate”, a dat asigurări Ministerul român de Externe, într-un comunicat.

Au mai fost infectați români care lucrează la ferme din Germania sau care locuiesc în cartiere aglomerate.