Ambasadorul Coreei de Sud: Cred că pactul dintre Rusia și China se bazează pe interese circumstanțiale, deci nu va dura / Suntem la o răscruce, suntem împinşi într-o nouă eră a rivalităților dintre state

Ambasadorul Coreei de Sud: Cred că pactul dintre Rusia și China se bazează pe interese circumstanțiale, deci nu va dura / Suntem la o răscruce, suntem împinşi într-o nouă eră a rivalităților dintre state
Foto: Hepta/DPA Images.

Rim Kap-soo, ambasadorul sud-coreean la Bucureşti, nu crede că apropierea dintre Rusia și China va fi una de durată, căci e bazată pe niște interese de circumstanță. Spre deosebire de aceasta, relația dintre SUA, Europa, Coreea de Sud, Japonia și Noua Zeelandă, de exemplu, va dura, deoarece e bazată nu pe circumstanțe de moment, ci pe un set de valori comune și pe voința popoarelor lor.

Cum vede Coreea de Sud apropierea Rusia – China

„Cred că sunt două tipuri de coaliție sau de prietenie. Una este prietenia bazată pe interes circumstanțial. Cealaltă prietenie se bazează pe valorile fundamentale ale oamenilor, în general. În privinţa interesului circumstanțial, atunci când o prietenie sau un parteneriat se bazează pe interesul circumstanțial, acesta va fi de scurtă durată, deoarece, știți, interesul poate varia din când în când. Deci nu va fi o coaliţie permanentă, atunci când prietenia lor se bazează pe interes circumstanțial. Dar în cazul în care împărtășim același scop, când vedem lumea politicii în aceleași perspective, când prietenia noastră se bazează pe voința generală a poporului, atunci prietenia poate fi veșnică.

Cred că actualul pact dintre Moscova și Beijing se bazează mai degrabă pe interese circumstanțiale, decât pe valori fundamentale. Când Rusia a invadat Ucraina, în 2022, s-au schimbat multe. Astfel, mediul de securitate internațional s-a schimbat și el. Deci, calculele şi interesele lor s-au schimbat și ele. Deci, cu un astfel de interes atât de fluctuant atunci când se aliniază cu această schimbare de interes, atunci alinierea nu va dura pentru totdeauna. Deci, chiar dacă ei, devin din ce în ce mai apropiaţi, cred că relația lor nu va dura”, a explicat ambasadorul Rim Kap-soo, pentru Digi24.

Ambasadorul sud-coreean: Cred că suntem la o răscruce

Acesta a mai afirmat că asistăm la o perioadă de tranziție, iar țări ca Rusia și China profită de neclaritățile inerente unei astfel de perioade pentru a ne împinge într-o nouă eră a rivalităților dintre state.

„Cred că suntem la o răscruce. Suntem împinşi, suntem introduși într-o nouă eră a rivalităților dintre state, în special, după pandemia Covid 19 și invazia Rusiei în Ucraina. Acum intrăm într-o nouă fază a mediului de securitate internațională. Deci, pur și simplu, aceasta este un fel de perioadă de tranziție.

Și, când totul este neclar, atunci vor fi anumite grupări, cum ar fi cea dintre China și Rusia și, eventual, Coreea de Nord. Dar, de cealaltă parte, țările europene, transatlantice și zona Indo-Pacific, cum ar fi Coreea, Japonia și Australia, Noua Zeelandă, încă ne menținem coaliția tradițională, bazată pe valorile veșnice, bazate pe voința generală a poporului nostru. Cred că ceva fundamentat în valori, întemeiat pe rădăcini, poate învinge celălalt parteneriat, bazat pe interes circumstanțial”, a mai declarat ambasadorul Rim Kap-soo.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:58 - „360 de grade”, cu Alina Bădic: Sfaturi pentru această perioadă – Să ne facem utili celorlalți și să dăm ascultare vocii noastre interioare (VIDEO)
23:32 - „360 de grade”, cu Alina Bădic: Traversăm o perioadă portal. Trebuie să începem de la zero într-un domeniu în care nu am funcționat la adevăratul nostru potențial (VIDEO)
22:57 - Tudor Giurgiu vrea să realizeze un film despre Nadia Comăneci pentru 2026, la 50 de ani de la Olimpiada din Montreal: „Am vorbit cu ea şi e foarte încântată”
22:25 - Cod portocaliu de ploi şi vânt pentru Bucureşti şi Ilfov. Recomandările autorităților dacă te prinde furtuna pe stradă
21:53 - Cea mai puternică furtună din ultimii 20 de ani. Oamenii din localităţile de pe Dunăre stau cu bagajele făcute: „Vine apa abundentă, se întâmplă toate nenorocirile”
21:16 - Cozi imense la moaștele Sfintei Parascheva, deși pelerinajul începe peste 10 zile: „Mulțumesc la Dumnezeu că îmi este fata bine! M-am întors să îi mulțumesc pentru tot!”
20:38 - Vine „un ciclon format de un curent de aer polar maritim”, arată un document intern al Poliției Române. Angajaților li se cere să scoată calculatoarele din priză
20:11 - Mamă şi fiu, cercetaţi pentru tentativă de omor după ce au bătut crunt un bărbat. Victima strângea PET-uri și a fost lovită pentru că umbla în tomberoane
19:40 - Lasconi (USR): Să nu ne lăsăm păcăliți de „cearta” dintre PSD și PNL. Ciucă și Ciolacu dansează în continuare pe muzica lui Iohannis
19:18 - Constanța: Polițist beat, implicat într-un accident. O tânără și un copil de 2 ani au ajuns la spital