Ambasadoarea Franței în România: Cele două victime ale războiului sunt Ucraina și Rusia

Publicat: 06 07. 2022, 09:57
Ambasadoarea Franței în România, Laurence Auer, susține că și Rusia și poporul rus sunt victime ale războiului declanșat de Moscova în Ucraina. Foto: Ambassade de France en Roumanie / Facebook

Laurence Auer, ambasadoarea Franței în România, consideră că și Rusia și poporul rus sunt victime în războiul declanșat de Moscova în Ucraina, nu doar Ucraina însăși. Contrar numeroaselor critici primite, aceasta a apărat poziția președintelui francez Emmanuel Macron de a continua dialogul cu Vladimir Putin. Auer a insistat că nu s-a pus problema de a ceda ori de a face compromisuri și a precizat că țara sa a fost „mână forte” în reacția la invazia rusă.

Cum răspunde ambasadoarea Franței acuzațiilor aduse lui Macron

În contextul în care președintele francez a insistat că Rusia nu trebuie „umilită” și a continuat să discute cu Vladimir Putin la telefon, atrăgând critici dure din partea mai mult lideri est-europeni, ambasadoarea a ținut să precizeze că nu s-a pus problema de a ceda sau de a propune compromisuri. Auer chiar a insistat că Franța a fost „mâna de fier” și „mâna forte” în reacția la agresiunea rusă.

„Nu cred că vorbim de un mediator. Europa, cu Preşedinţia franceză, a fost mai degrabă o mână de fier permanent în ceea ce priveşte Rusia. Nu s-a pus problema de a ceda sau de a propune compromisuri. În niciun caz. Mâna de fier a fost mereu acolo. Începând din ianuarie, am prezentat această poziţie de descurajare, urmată de sancţiuni şi, la urmă, decizia radicală de a se elibera de dependenţa de gazul rusesc. Ştim bine că din martie Rusia foloseşte arma energiei împotriva europenilor. Chiar a fost vorba de o mână de fier. În iunie, au fost discuţii legate de găsirea unui consens pe această temă şi în ultima zi a Preşedinţiei franceze (a Consiliului Uniunii Europene) au fost luate decizii care, cred eu, sunt curajoase, de a nu lăsa un avantaj Rusiei, care apoi s-ar folosi de asta pentru a face Europa dependentă. Am văzut această atitudine şi legat de situaţia umanitară. Anume, în acest moment, Rusia nu respectă dreptul umanitar internaţional şi Franţa a constatat crime de război care urmează să fie atestate de Curtea Penală Internaţională. Vorbim de o mână forte, timp de şase luni”, a declarat ambasadoarea, pentru Agerpres.

Laurence Auer: Ruşii şi ucrainenii vor trebui să se aşeze la masa negocierilor

Mai mulți lideri est-europeni și premierul britanic Boris Johnson susțin că nu e loc de dialog cu Rusia. Nici președintele american Joe Biden nu vrea să discute cu Vladimir Putin, pe care l-a catalogat ca fiind un „criminal de război”.

Întrebată de ce Franța a ales, în schimb, calea dialogului, Laurence Auer a răspuns: „Am fost conduşi de spiritul realist. Pentru că, de fapt, ruşii şi ucrainenii vor trebui să se aşeze, la un moment dat, la masa negocierilor. Vorbim de principiul realităţii, nu de un principiu machiavelic, legat de manipularea vreunei părţi. Sincer, este o proiecţie spre viitor. Când iei decizia, ca naţiune-cadru, de a disloca proprii soldaţi, proprii cetăţeni şi fraţi… Din 2 martie, am primit această mare echipă de francezi, din partea ambasadei, care au venit pentru a face faţă agresiunii ruse la frontiere şi situaţiei umanitare. Asistaţi la un angajament permanent al Franţei, pentru mulţi ani în România. Este vorba şi de proximitate”.

Ambasadoarea Franței în România susține că și Rusia e victimă a războiului

„Nu vrem să ne regăsim neapărat în rolul de mediator, dar dorim, realist vorbind, ca cele două victime ale acestui război, care nu are nicio bază, care nu are nicio justificare, să vadă, la un moment dat, care este viitorul pentru ele. Despre asta vorbim”, a mai declarat Auer.

Întrebată cum adică „cele două victime”, ambasadoarea a răspuns: „Vorbim şi de Rusia, de poporul rus. Sunt de părere că într-un conflict armat există morţi, civili… Bineînţeles că Ucraina este victima, cu dezastre în oraşele şi teritoriile sale, dar poziţia Franţei este legată de faptul că într-o zi va exista, sperăm, o discuţie despre încheierea conflictului”.