Ambasada Statelor Unite ale Americii în Rusia a arborat, joi, steagul mișcării LGBT pe clădirea sa principală din centrul Moscovei, în pofida legii care interzice în această țară promovarea publică a homosexualităţii. S-a întâmplat fix în prima zi în care rușii sunt chemați la vot să decidă, printre altele, asupra interzicerii în Constituţia Rusiei a căsătoriilor între persoane de acelaşi sex. Referendumul, care vizează modificarea Legii Fundamentale, se va desfășura pe parcursul a șapte zile și, la final, îl va ajuta pe Vladimir Putin să rămână președinte până în 2036. În forma actuală, Constituția nu îi permite acestuia să candideze din nou, după expirarea mandatului, în 2024.
Ambasada SUA în Rusia a arborat steagul curcubeu al mişcării LGBTI pe clădirea sa principală din centrul Moscovei chiar în prima zi a referendumului în care cetățenii ruși sunt chemați să decidă, printre altele, dacă vor interzicerea în Constituţie a căsătoriilor între persoane de acelaşi sex.
Sursă Foto: ru.usembassy.gov
Ambasada a spus că a arborat steagul LGBT pentru că aniversează prima prezentare a acestuia la o paradă gay, la San Francisco, în 1978. „Drepturile LGBTI sunt drepturi ale omului, iar drepturile omului sunt universale”, a mai precizat aceasta.
Se întâmplă și în condițiile în care o lege promulgată de președintele Vladimir Putin în 2013 interzice promovarea publică a homosexualităţii, lucru pe care a ținut să-l amintească și Dmitry Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului: „Orice situaţie de propagandă a minorităţilor sexuale netradiţionale în ţara noastră este interzisă prin lege”.
În Statele Unite ale Americii căsătoriile între persoane de acelaşi sex sunt legale.
Începând de joi, rușii sunt chemați să se exprime prin vot, vreme de o săptămână, asupra modificării Constituției.
Una dintre schimbări îi va permite președintelui Vladimir Putin să rămână la putere până în 2036. În forma actuală a Legii Fundamentale din Rusia, Putin nu mai are voie să candideze la funcția supremă în stat după ce îi expiră, în 2024, actualul mandat. Kremlinul, în schimb, susține că, de fapt, modificările sunt necesare pentru a întări rolul Parlamentului și a îmbunătăți politica socială și administrația publică.
De altfel, Putin a recunoscut că dacă referendumul va fi aprobat, atunci ia în calcul să candideze din nou.
„Nu exclud posibilitatea de a candida pentru funcție, dacă aceasta va fi prevăzută de constituție. Vom vedea. Încă nu am decis nimic pentru mine”, a fost citat Putin spunând într-un interviu pentru televiziunea de stat.
Şeful statului urmează să aibă noi prerogative, cum ar fi numirea şi destituirea judecătorilor. De asemenea, este prevăzută indexarea pensiilor şi sunt înscrise în Constituţie „credinţa în Dumnezeu” şi definiţia căsătoriei ca uniune între un bărbat şi o femeie.
Putin a promulgat legea privind modificarea Constituției la câteva zile după ce a fost adoptată de deputaţi şi senatori, iar Curtea Constituțională și-a dat și ea acordul. Referendumul este ultimul pas ce mai trebuie îndeplinit.
Scrutinul trebuia să aibă loc în aprilie, dar a fost amânat până pe 1 iulie din cauza epidemiei de coronavirus. Apoi perioada de votare a fost extinsă la intervalul 25 iunie – 1 iulie pentru a evita aglomerația, în contextul pericolului reprezentat de COVID-19.
La urne sunt chemați aproximativ 110 milioane de alegători. Aprobarea Referendumului n-ar fi deloc o surpriză. Textul noii Constituţii se găseşte deja în librării.