„Am fost prinși în cursă ca șobolanii”: Inundațiile din Spania aduc devastare și disperare. 95 de oameni au murit, alți zeci d oameni sunt în continuare dispăruți, inclusiv 13 români

„Am fost prinși în cursă ca șobolanii”: Inundațiile din Spania aduc devastare și disperare. 95 de oameni au murit, alți zeci d oameni sunt în continuare dispăruți, inclusiv 13 români
Sursă foto: Hepta/ Alex Juarez / Anadolu/ABACAPRESS.COM

Până miercuri după-amiază, numărul morților în Valencia și în regiunile învecinate Castilla-La Mancha și Andaluzia era de 95. Primarul din Utiel, Ricardo Gabaldón, a declarat pentru ziarul Las Provincias că unii dintre locuitorii orașului nu au supraviețuit inundațiilor, dar nu au putut oferi un număr exact, anunță The Guardian.

În unle părți ale Spaniei apa a crescut brusc la 3 metri pe străzi

Cu câteva ore mai devreme, Gabaldón spusese postului național spaniol, RTVE, că marți a fost cea mai proastă zi din viața lui. „Am fost prinși în cursă ca șobolanii”, a spus el. „Mașini și containere de gunoi pluteau pe străzi. Apa a crescut la 3 metri.”

Oamenii din oraș se tem că unii dintre morți ar fi fost oameni în vârstă care nu au putut scăpa de apele inundațiilor. Remedios a spus: „Oricine putea ajunge la un teren mai înalt a făcut-o, dar au fost niște bătrâni care nici măcar nu și-au putut deschide ușile de la intrare și au rămas prinși acolo în propriile case”.

Biroul meteorologic din Spania, Aemet, a declarat că peste 300 de litri de ploaie pe metru pătrat au căzut în zona dintre Utiel și orașul Chiva, la 50 km distanță. În Chiva, a menționat, aproape un an întreg de ploaie căzuse în doar opt ore.

Ploile extreme au venit în timp ce Spania continuă să se confrunte cu o secetă îngrozitoare. Anul trecut, guvernul a aprobat un plan fără precedent de 2,2 miliarde de euro pentru a ajuta fermierii și consumatorii să facă față lipsei persistente de ploi, pe fondul avertismentelor că clima s-ar înrăutăți și ar deveni mai imprevizibilă în viitor.

„Spania este o țară obișnuită cu perioadele de secetă, dar nu există nicio îndoială că, ca urmare a schimbărilor climatice pe care le trăim, asistăm la evenimente și fenomene mult mai frecvente și intense”, a spus ministrul mediului, Teresa Ribera.

Pe măsură ce ziua de miercuri trecea, a început să apară întreaga imagine a pagubelor umane și economice. Spania a declarat trei zile de doliu național.

Sursa foto: Hepta / @Abaca Press / Víctor Fernández

Premierul, Pedro Sánchez, a spus că întreaga țară simte durerea celor care și-au pierdut oamenii dragi și a îndemnat cetățenii să ia toate măsurile de precauție posibile, deoarece ploile torenţiale se deplasează în nord-estul ţării.

Cel mai recent bilanț: un britanic printre 95 de morți în inundațiile din Valencia, zeci de oameni, inclusiv 13 români sunt încă dispăruți

Numărul morților continuă să crească după ce cele mai grave inundații din ultimele trei decenii au măturat regiunea Valencia din estul Spaniei.

Cel puțin 95 de persoane, inclusiv un britanic în vârstă de 71 de ani, au murit în sudul și estul Spaniei în urma celor mai grave inundații din țară din ultimele trei decenii.

Autoritățile se tem că numărul morților va crește, deoarece alte regiuni din Spania încă nu și-au raportat victimele, iar eforturile de căutare au continuat în locuri greu accesibile pentru a găsi zeci de persoane dispărute.

„Faptul că nu putem oferi încă un număr concret de persoane dispărute indică amploarea tragediei”, a spus ministrul politicilor teritoriale Angel Victor Torres.

Un britanic a murit la spital la câteva ore după ce a fost salvat din casa sa de la periferia orașului Alhaurín de la Torre, Málaga, potrivit președintelui guvernului andaluz, Juanma Morena.

El a spus că bărbatul suferea de hipotermie și a murit după ce a suferit mai multe stopuri cardiace.
Pe măsură ce ploile torenţiale au inundat oraşe precum Valencia şi Malaga, mulţi s-au trezit „prinşi ca şobolanii” în casele şi maşinile lor, înconjuraţi de apele care au crescut rapid.

Foarte mulți bătrâni care n-au mai putut să-și părăsească casele la timp

Poliția și salvatorii au folosit elicoptere pentru a ridica oamenii din case și mașini, în timp ce apa de culoarea noroiului a umplut rapid străzile din zeci de sate, orașe și orașe.

Chiar și pentru o eră a vremii mai extreme, toamna aceasta pare să treacă la un alt nivel, mai ales într-o Europă obosită de ploi, unde inundațiile masive și mortale din regiunea Valencia din Spania este cea mai recentă astfel de exagerare a unui fenomen meteo obișnuit.

Oamenii de știință care încearcă să explice ceea ce se întâmplă, în special acest val de ploi mortale în Europa, văd două conexiuni probabile cu schimbările climatice cauzate de om.

Sursă foto: Hepta/Photo by Rober Solsona/Europa Press/ABACAPRESS.COM

Una este că aerul mai cald reține și apoi aruncă mai multă ploaie. Celălalt are legătură cu posibilele modificări ale curentului cu jet – curentul de aer de deasupra pământului care mișcă sistemele meteorologice de-a lungul globului și care acum generează vreme extremă.

Spania a trecut prin furtuni similare de toamnă în ultimii ani. Nimic, însă, nu se compară cu devastările din ultimele două zile, care amintesc de inundațiile din Germania și Belgia din 2021, în urma cărora 230 de oameni au fost uciși, anunță The Independent.

Personalul de salvare și peste 1.100 de soldați din unitățile de intervenție în caz de urgență din Spania au fost dislocați în zonele afectate. Guvernul central al Spaniei a creat un comitet de criză pentru a coordona eforturile de salvare.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`