Alt oraș din Europa în pericol de inundații. Ciclonul Boris a făcut ravagii în mai multe orașe europene

Publicat: 18 09. 2024, 09:49
Foto: Pixabay.com

În Europa Centrală riscul inundațiilor nu a trecut, iar multe localități din Polonia, Cehia sau Austria au fost măturate de ape.

Un oraș polonez a fost evacuat

În Polonia, un oraș cu 44.000 de locuitori a fost evacuat, fiind în pericol de inundații masive din cauza riscului revărsării unei cantități masive de apă, conform știrileprotv.

După ce viitura a măturat localitatea din Polonia, sute de case au fost distruse, iar familiile au rămas fără agoniseala de-o viață.

Specialiștii au avertizat asupra riscului unor noi inundații din cauza creșterii râului Oder, în două mari orașe din Polonia, Opole și Wroclaw, unde viiturile au mai făcut ravagii în 1997.

Premierul polonez, Donald Tusk, vrea să activeze fondurile mecanismului de protecție civilă a Uniunii.

„O să încerc s-o aduc pe șefa Comisiei Europene (Ursula von der Leyen, n.r. ) la Wroclaw în zilele următoare, să vadă cu ochii ei cât de mare e nevoia de ajutor, pentru ca responsabilii la Bruxelles să înțeleagă că e necesară suplimentarea fondurilor pentru asemenea situații de urgență”, a spus Donald Tusk, premierul Poloniei.

Inundațiile au făcut prăpăd și în Cehia și Austria

Și Cehia este în pericol după ce debitul râului Oder a crescut semnificativ, după ce a plouat patru zile de cinci ori mai mult de cât media unei luni întregi. Orașe precum Ostrava, al treilea cel mai mare din țarăm se află acoperit de ape.

Și Austria a trecut printr-un coșmar în urma inundațiilor. În orașul austriac St. Polten, cantitatea de precipitații a întrecut recordul din toamna anului 1950, iar 13 diguri au cedat în fața viiturilor puternice.

Pompierii și voluntarii lucrează la foc automat pentru a salva oamenii din calea inundațiilor. În total, în jur de o mie de persoane au fost salvate.

Și estul Germaniei este amenințat de inundații, după ce nivelul râului Elba a crescut semnificativ.

Dunărea pune în pericol și Slovacia, Bratislava și Ungaria, după ce debitul fluviului a crescut foarte mult în urma cantității masive de precipitații. În Budapesta, drumurile din apropierea Dunării au fost închise, fiind risc însemnat de inundații.