Anul începe cu o veste proastă pentru comunitatea numeroasă de români din diaspora! Este vorba despre românii ce muncesc în Austria, care tocmai au aflat că alocația copiilor nerezidenți s-a înjumătățit începând cu 1 ianuarie 2019, anunță gândul.info.
Măsura a fost implementată odată cu intrarea în vigoare a unei legi ce prevede indexarea sumelor cu nivelul de trai din țara de origine. În acest context, Ministerul Afacerilor Externe din România a afirmat că noile prevederi discriminează, încălcând legislația și tratatul de bază al Uniunii Europene.
„Statul român susţine ferm exercitarea libertăţii fundamentale de circulaţie în cadrul Uniunii Europene şi accesul egal al lucrătorilor europeni la beneficiile sociale corelative muncii prestate. Cetăţenii români care lucrează în Austria plătesc aceleaşi taxe ca cetăţenii acestui stat şi trebuie să se bucure de un tratament egal cu aceştia din perspectiva drepturilor corelative. Apartenenţa la Uniunea Europeană obligă toate statele să asigure un tratament corect, echitabil şi nediscriminatoriu pentru toţi cetăţenii europeni”, este poziția MAE, potrivit sursei citate.
Totodată, la rândul său, Ministerul pentru Românii de Pretutindeni consideră că noua manieră de indexare nu reflectă principiul egalității și nediscriminării, promițând că situația va fi discutată la reuniunile din cadrul Președinției Consiliului UE.
„Vorbim despre o lege care îi afectează nu doar pe români, ci şi pe cetăţenii altor state din Uniune. Aşadar, este o problemă la nivel european ce trebuie abordată la nivel european şi, în acest sens, avem încredere în instituţiile şi mecanismele Uniunii Europene. Totodată, în cadrul reuniunilor pe care Ministerul pentru Românii de Pretutindeni le va organiza în marja deţinerii de către România a preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, vom avea, cu siguranţă, pe agendă situaţia din Austria. Românii din Diaspora oricum suferă pentru că sunt departe de copii, de familii, de ţară. O lege precum cea intrată acum în vigoare în Austria nu face decât să le îngreuneze şi mai mult situaţia. Românii au acelaşi obligaţii ca cetăţenii din statele unde muncesc. Merită să aibă şi aceleaşi drepturi ca aceştia”, a declarat ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Natalia-Elena Intotero, scrie aceeași sursă.
Ba mai mult, Teodor Meleșcanu, ministrul Afacerilor Externe, a declarat, duminică seară, într-o intervenție la Digi 24, că Guvernul ia în considerare să se adreseze Curții de Justiție a UE (CJUE).
„Pentru unii, chiar s-au mărit alocaţiile, pentru cei din Suedia, iar pentru alţii s-au redus, în funcţie de veniturile din ţara respectivă. Este un caz clar de discriminare, pentru că românii care locuiesc în Austria plătesc impozite şi taxe ca orice alt cetăţean. Ei contribuie la bugetul statului respectiv. Luăm în considerare posibilitate să ne adresăm Curţii Europene de Justiţie pe această temă”, a afirmat Meleşcanu, potrivit aceleiași surse.