Jurnalistul Aljazeera, Omar Havana a realizat un reportaj (la începutul războiului) despre călătoria tristă a sute, mii de oameni care fug de război în căutarea unui loc sigur și care cunosc trenul Suceava – București mai bine decât cei mai mulți dintre noi.
“Mulți dintre călători, majoritatea femei și copii, par epuizați, dar încearcă să ascundă nervozitatea și îngrijorarea pe care o simt cu privire la situația de acasă, la soarta prietenilor și rudelor rămase în urmă, la viitorul țării lor.” – scrie Havana.
După ce au ajuns la gara din Suceava, cel mai apropiat oraș de Siret, alți voluntari îi ajută cu bilete de tren gratuite pentru a putea călători spre București. Aproape 500.000 de bilete gratuite au fost date în toată România de la începutul conflictului, potrivit doamnei Bărăscu, șefa biroului de bilete de la gara din Suceava.
Majoritatea adulților așteaptă fără să se miște, întrebându-i în mod repetat pe tinerii voluntari când va sosi trenul, îngrijorați că ar putea să-l piardă. „Le-am spus copiilor mei că facem o vânătoare de comori prin diferite țări, precum și că explorăm noi teritorii”, spune Tonya, o profesoară de engleză din Cernăuți și mamă a trei copii. Fiii ei, Eugen, 9 ani, Yurii, 6 ani, și Volodymyr, 3 ani, sunt cu ea. „Așadar, această gară face parte din jocul de vânătoare de comori și vom avea multe de jucat până când vom ajunge în Portugalia, unde s-ar putea să rămânem chiar și după ce războiul se va termina în Ucraina”, spune ea, explicând că familia a plănuit să călătorească acolo ca destinație finală.