Politologul Alina Mungiu Pippidi scrie, într-un editorial publicat pe site-ul România Curată, că ministrul de Extrne, Teodor Meleșcanu, ar trebui demis pentru că s-a poziționat de partea oligarhului Vladimir Plahotniuc în cazul crizei politice din Republica Moldova.
”SUA, Franta, Germania, Suedia, Parlamentul European, Consiliul Europei și Rusia s-au poziționat de partea noului guvern (Maia Sandu) și contra oligarhului Plahotniuc, care a anulat alegerile din Chișinău de anul trecut și a capturat toate instituțile de forță și judiciare.
Teodor Melescanu și Victor Ponta s-au pozitionat pentru Plahotniuc.
Acesta e adevaratul motiv pentru care Melescanu trebuia demis. El e ministrul de externe al tării care deține președinția UE, iar complicitatea cu Plahotniuc a autorităților române face ca la ora asta să nu aibă cine să ia telefonul ca să negocieze o poziție comună și mai puternică europeană. Rușine, rușine!”, a scris Pippidi.
Marți a venit poziţia României față de criza din Republica Moldova. Transmisă printr-un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe, poziţia ţării noastre contrastează cu cea exprimată luni de ministrul Teodor Meleşcanu.
MAE român a arătat într-un comunicat de presă că „într-un stat democratic, voința cetățenilor, exprimată prin vot și reflectată în configurația politică a Parlamentului, este singura care asigură un proces politic legitim, bazat pe dialog”. Poziția este similară cu cea a UE și a statelor occidentale care au recunoscut dreptul coaliției PSRM – ACUM de a forma un guvern, în ciuda deciziilor Curții Constituționale.
Comunicatul vine după ce luni Ministrul român de Externe, Teodor Meleșcanu, a declarat că nu recunoaște noul Guvern de la Chișinău și susține organizarea alegerilor anticipate. Ulterior Ministerul Afacerilor Externe din România a declarat că poziția expusă de Teodor Meleșcanu era una proprie și nu poziția MAE oficială.