În urma creșterii prețurilor la alimente, cetățenii est-europeni își aleg cu grijă bunătățile de pe masa de Crăciun. Situația financiară este îngrijorătoare în Ungaria și țările baltice, acolo unde prețurile alimentelor au crescut considerabil, conform Reuters.
Prețurile alimentelor din Ungaria au fost cu 45,2% mai mari decât în luna octombrie a anului precedent, iar în 10 țări din estul UE prețurile au crescut cu peste 20%, conform unor informații Eurostat.
Presiunea actuală asupra costului vieții forțează băncile centrale să mențină ratele dobânzilor la un nivel ridicat chiar dacă economiile încep să încetinească. Deși în unele țări inflația dă semne de stopare sau scădere, prețurile în continuare cresc puternic.
În urma secetei severe care a decimat culturile de porumb din acest an, prețurile la hrana pentru animale au crescut considerabil.
În ferma lor din Tiszaeszlar, în Estul Ungariei, familia lui Lajos Kander crește peste 2.000 de porci „mangalița”, o rasă apreciată pentru carnea ei.
Pentru a-și hrăni animalele, familia Kander cultivă porumb și grâu, însă seceta de anul acesta i-a obligat pe fermieri să cumpere o parte din furaje de pe piață, acolo unde prețurile s-au dublat față de 2021.
Lajos Kander a vorbit despre faptul că în anul care urmează se vor confrunta cu dificultăți destul de serioase, având în vedere faptul că sunt nevoiți să cumpere din furaje: „În 2023 ne vom confrunta cu dificultăți serioase, deoarece va trebui să cumpărăm furaje, vom vedea la ce preț vom putea compensa cantitatea lispă”.
În urma accelerării inflației, alimentele sunt în prezent principalul motor care predomină în situația gravă a Ungariei. Datele de joi se așteaptă să arate o creștere cu 22,2% în luna noiembrie.
Alimentele vor reprezenta peste 50% din viitoarea creștere, după cum a menționat Guvernatorul Băncii Naționale a Ungariei, Gyorgy Matolcsy. Acesta a mai menționat și faptul că inflația va fi în medie de 15-18% anul viitor.
„Industria alimentară din Ungaria funcționează cu o productivitate inacceptabil de scăzută, cu monopoluri, cu o pondere mare a importurilor și cu un consum mare de energie”, a spus el, conform hotnews.ro.
În luna octombrie, vânzările de alimente au scăzut cu 5,6%, în condițiile unor majorări ale prețurilor de peste 34% la carne și pește și de 80% pentru pâine.
Locuitorii din Cehia s-au confruntat cu o creștere de 105% a prețurilor la zahăr, în timp ce în Polonia făina costă cu 45,4% mai mult.