Alexei Navalnîi nu renunță la lupta împotriva lui Vladimir Putin. Plănuiește să se reîntoarcă în Rusia

Alexei Navalnîi nu renunță la lupta împotriva lui Vladimir Putin. Plănuiește să se reîntoarcă în Rusia
Foto: Hepta - Abaca Press / AA/ABACA

Liderul opoziției ruse, Alexei Navalnîi, intenționează să se întoarcă în Rusia imediat ce își revine după ce a fost otrăvit, a informat luni New York Times, citând un oficial german de securitate.

Știrile despre planurile liderului opoziției urmează relatărilor paramedicilor ruși, raportate de Reuters, care contrazic teoria Moscovei conform căreia Navalnîi a căzut în comă din cauza unei tulburări metabolice sau a nivelului ridicat de zahăr din sânge.

Alexei Navalnîi se va reîntoarce în Rusia, chiar dacă a fost otrăvit

Alexei Navalnîi plănuiește să se reîntoarcă în rusia când situația medicală îi va permite acest lucru, chiar dacă nu există nicio îndoială ca a fost otrăvit. Tot mai multe dovezi în acest sens ies la suprafață. Paramedicii din regiunea Siberia care l-au văzut pe Navalnîi după ce și-a pierdut cunoștința într-un avion pe 20 august au observat o imagine clinică a otrăvirii, au declarat pentru Reuters patru din cinci surse medicale anonime. „Toată lumea era sigură că aceasta era otrăvire”, a declarat pentru Reuters o sursă care a observat tratamentul lui Navalny la un spital din orașul Omsk.

Navalny a fost transportat în Germania două zile mai târziu, unde oficialii au spus că există „dovezi fără echivoc” că ar fi fost otrăvit cu agentul chimic Novichok. O sursă a spitalului Omsk a declarat pentru Reuters că Kremlinul a ordonat eliberarea lui Navalny pentru transportul aerian la Berlin, informație negată de Moscova.

Între timp, New York Times a citat un oficial german de securitate care spunâne că Navalny a vorbit cu un procuror german despre planurile de a reveni în Rusia de îndată ce își va reveni.

„Nu intenționează să se exileze în Germania”, a spus oficialul. „Vrea să meargă acasă în Rusia și vrea să-și continue misiunea”.

NYT l-a citat pe oficialul german spunând că Navalny, în vârstă de 44 de ani, părea sănătos din punct de vedere mental. Spitalul Charité din Berlin a declarat luni că Navalny a fost scos de la un ventilator și că se poate ridica din pat pentru perioade scurte de timp.

„Este pe deplin conștient de starea sa, este pe deplin conștient de ceea ce s-a întâmplat și este pe deplin conștient unde se află”, a declarat oficialul german pentru NYT.

Germania a spus că se așteaptă ca Rusia să răspundă la întrebări cu privire la otrăvirea lui Navalny, în timp ce Rusia a respins sugestiile că statul a jucat un rol în incident. De asemenea, Rusia s-a plâns că Germania ignoră cererea de a prezenta dovezi că Navalny a fost otrăvit cu Novichok.

Asociații lui Navalny au încercat, dar nu au reușit să determine autoritățile ruse să deschidă o anchetă penală cu privire la tentativa de crimă.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`