Alexandru Rafila: Când purtăm masca trebuie să ne gândim și la siguranța locurilor de muncă, și la accesul la diverse servicii. Lucrurile care ne apropie viața de normal depind de inversarea trendului (VIDEO)

Alexandru Rafila: Când purtăm masca trebuie să ne gândim și la siguranța locurilor de muncă, și la accesul la diverse servicii. Lucrurile care ne apropie viața de normal depind de inversarea trendului (VIDEO)

Atunci când porți masca de protecție, trebuie să te gândești și la siguranța locurilor de muncă, și la accesul la diverse servicii, nu numai la aspectele legate de protecția sănătății, a subliniat Alexandru Rafila, președintele Societății Române, vineri seară, în direct pe B1 TV, unde a explicat că abia atunci când va fi inversat trendul, „toate lucrurile care ne fac viața apropiată de normal pot să funcționeze”.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Președintele Societății Române de Microbiologie, despre evoluția epidemiei,în direct pe B1 TV

Întrebat de Irina Petraru dacă se poate pune problema unei mutații a virusului în România, unde numărul de cazuri noi de COVID-19 este tot mai mare de la zi, la zi, stabilind vineriun nou record negativ, Alexandru Rafila a răspuns: „Eu nu cred că e vorba de o mutație a virusului, mai degrabă cred că e o mutație în comportament decât la virus. El nu e mai contagios acum decât era în urmă cu câteva luni, așa că nu putem discuta decât de o relaxare a fiecăruia dintre noi, care a dus la creșterea numărului de cazuri. Comparația, pe care chiar am făcut-o în ultimele zile, cu Italia, unde știți că situația a fost dramatică, este foarte sugestivă, pentru că acolo au ajuns să aibă de 10 ori mai puține cazuri decât în România, în condițiile în care economia funcționează, turismul funcționează, restaurantele sunt deschise. Singurul element care ne poate diferenția este legat de comportamentul individual, și atunci haideți să facem efortul acesta să schimbăm trendul în următoarele săptămâni, încât de la o situație cu o creștere de circa 100 de cazuri noi înregistrate în plus zilnic, să ajungem la o situație stabilă și, ulterior, la un trend descrescător”.

Lucrurile care ne apropie viața de normal depind de inversarea trendului, a subliniat Alexandru Rafila

Întrebat ce ar putea să conducă la o scădere a numărului de cazuri noi, în condițiile în care o parte a populației pare să se conformeze tot mai greu cu regulile de siguranță sanitară, președintele Societății Române de Microbiologie a explicat: „Știți care e problema? Aici sunt două, trei lucruri pe care trebuie să le avem în vedere și să le și comunicăm oamenilor. Sigur că unul e legat de protecția individuală, protecția familiei. Aici, când discutăm de protecția comunității în care ne aflăm, e puțin mai greu și aici avem de făcut un pic de efort, dar lumea trebuie să înțeleagă că siguranța locurilor de muncă, accesul la diverse servicii șamd, toate aceste lucruri depind de noi, nu depind de altcineva, și atunci când utilizezi masca, trebuie să te gândești și la aceste aspecte, nu numai la cele legate de protecția sănătății. Dacă vom reuși să scădem acest trend sau să inversăm trendul și să scădem numărul de cazuri, atunci o să putem să reîncepem sau să continuăm activitatea economică așa cum trebuie, turismul poate funcționa, vacanțele pot funcționa”.

„Toate lucrurile care ne fac viața apropiată de normal pot să funcționeze. Avem și exemplul altor țări în care aceste lucruri funcționează prin simplul fapt că oamenii au trecut printr-o experiență traumatizantă și au foarte mare grijă, încât să nu mai transmită virusul. La noi, sigur, e adevărat, am avut o experiență mai puțin traumatizantă, cu un număr relativ mic de cazuri, un număr relativ mic de decese, dar asta nu înseamnă că trebuie să așteptăm ca să ajungem la cifre dramatice, încât să ne hotărâm să respectăm aceste reguli simple”, a mai spus Alexandru Rafila.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Artefacte de 3.000 de ani au fost descoperite în Bistrița-Năsăud. Au fost găsite într-unul dintre cele mai importante situri arheologice din țară
23:51 - Primarul din Sfântu Gheorghe, supărat că elevii deja au distrus mobilierul nou pus în școli: „Vor trebui să plătească părinții”
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie