Angajații din domeniul sanitar din câteva state africane încearcă să țină în frâu oepidemiede ciumă extrem de contagioasă. Boala a infectat mai mult de 1.300 de persoane, printre care și cadre medicale. Până în prezent, s-au înregistrat 93 de morți, însă numărul lor ar putea crește.
Infecția virală este transmisibilă prin tuse, strănut sau salivă, iar cauza este același microb care a decimat populația Europeiîn perioada Evului Mediu. Boalaeste extrem de virulentă și poate cauza moartea în mai puțin de 24 de ore, dacă nu este tratată la timp.
Câteva state vest-africane, printre care Kenia, Tanzania, Mozambic, Africa de Sud și Etiopia, sunt în alertă, iar autoritățile sunt îngrijorate, întrucât, au apărut mai multe focare în orașele aglomerate. Primele concluzii arată că focarul principal este în Madagascar, unde boala s-a mai manifestat în ultimii ani, în zone izolate.
Organizația Mondială a Sănătății a criticat lipsa de reacțiea autorităților în 2014, în cazul reizbucnirii epidemiei de ebola. În prezent, OMS a alocat 1,5 milioane de dolari și a trimis în Madagascar specialiști epidemiologi în încercarea de a stopa epidemia de ciumă.