Alertă pentru românii care merg în Thailanda: Numărul infecțiilor cu virusul Zika s-a triplat

Alertă pentru românii care merg în Thailanda: Numărul infecțiilor cu virusul Zika s-a triplat
Foto: Pixabay

Numărul de cazuri de infecție cu virusul Zika s-a triplat în Thailanda, arată un raport al Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (CEPCB), citat de Institutul Național de Sănătate Publică (INSP).

Principalul mod de transmitere a infecției e prin înțepătura țânțarului Aedes, purtător al virusului. Cum nu există vaccin care să protejeze, se recomandă măsuri personale de prevenire pentru a evita înțepăturile de țânțari.

Datele CEPCB privind infecțiile cu virusul Zika în Thailanda

INSP a anunțat, citând un raport al CEPCB, că, în ultimele săptămâni, 7 țări au raportat 25 de cazuri de infecție cu virusul Zika, cei infectați având istoric de călătorie în Thailanda.

Raportul mai arată că, în 2023, Thailanda a raportat 758 de cazuri de infecție cu Zika – o creștere de aproape 300% față de anul precedent. Printre cei infectați se numără și turiști din Olanda și Germania.

Începând cu 23 ianuarie 2024, 7 țări au raportat cazuri cu istoric de călătorie în Thailanda, cu debut, notificare sau expunere a bolii în 2023. Cele mai multe cazuri au fost în Germania (10) și Franța (9).

„Turiștii care călătoresc în regiunile afectate din Thailanda sunt expuși riscului de infectare cu acest virus. Transmiterea agentului patogen se poate face atât pe cale vectorială, cât și pe cale sexuală, de la oamenii care s-au contaminat în urma vizitelor în regiunile cu risc crescut”, a transmis Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor, citat de Libertatea.

Nu există vaccin care să protejeze împotriva infecției cu virusul Zika

Infecția se transmite mai ales prin înțepătura țânțarului Aedes, purtător al virusului. Alte modalități sunt transfuzia de sânge și transplantul de organe, transmiterea sexuală și materno-fetală, în timpul sarcinii, și la naștere, dacă mama este infectată.

Cum nu există tratament pentru boală sau vaccin care să protejeze împotriva infecției, se recomandă măsuri personale de prevenire pentru a evita înțepăturile de țânțari.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`