Oficialii militari ucraineni se așteptau la o respingere mai mare și mult mai feroce la incursiunea lor surpriză în regiunea Kursk din Rusia. Și în ciuda pretențiilor mass-media controlate de Kremlin de rezistență de succes, până acum există puține dovezi în acest sens.
În acest context, un om cheie în pregătirea unei posibile viitoare contraofensive ruse este Fostul bodyguard al lui Putin, Aleksei Diumin.
El este cel care conduce răspunsul la incursiunea Ucrainei în regiunea Kursk, o operațiune militară care i-ar putea cimenta viitorul politic.
Potrivit experților citați de The Conversation, gestionarea acestei crize de către Diumin ar putea fie să accelereze, fie să pună capăt ascensiunii sale în rândul elitei politice ruse.
Dacă va reuși, acest lucru i-ar putea consolida statutul de candidat principal la succesiunea lui Putin, scrie, în, Stefan Wolff, profesor de securitate internațională la Universitatea din Birmingham.
Potrivit Politico, Diumin nu trebuie subestimat. Supranumit „garda de corp a lui Putin” de presa occidentală, el a fost, într-adevăr, garda de corp personală a liderului rus în 1999, înainte de a fi promovat în funcția de șef adjunct al Serviciului Federal de Protecție. Dar este mult mai mult pentru bărbatul de 52 de ani. Născut la Kursk, cunoaște bine regiunea și este profund legat de armata rusă, tatăl său fiind șeful Departamentului 4 al Ministerului Apărării din cadrul Direcției Medicale Militare Principale.
Diumin a urmat școala militară și a studiat ingineria, ajungând șeful adjunct al forțelor speciale ale direcției de informații militare (GRU) la momentul anexării Crimeei. El este cel care a orchestrat fuga fostului președinte pro-rus al Ucrainei Viktor Ianukovici, a fost șef de stat major al Forțelor Terestre ruse și ministru adjunct al apărării înainte de a deveni guvernatorul ireproșabil și eficient al Tula în 2016.
Unii îl văd acum pe Diumin drept posibilul succesor în așteptare al lui Putin. El este văzut ca fiind capabil, nemilos și rece – nu prea diferit de șeful său. Și se știe că este metodic – o posibilă explicație pentru întârzierea contraofensivei Rusiei.
Cu toate acestea, o altă posibilă explicație este că Putin demonstrează încă o dată cum poate deveni paralizat într-o criză, chiar dispărând din viziunea publicului – o caracteristică care a fost comparată anterior cu Iosif Stalin, care s-a retras în casa sa și a rămas acolo când forțele germane au intrat în Uniunea Sovietică în 1941.
Paralela a fost făcută pentru prima dată de criticii moscoviți ai lui Putin în timpul Covid-19. Adăpostit în moșia sa Novo-Ogaryovo de la periferia Moscovei, Putin a lipsit în mare măsură în timp ce capitala se lupta pentru a stopa răspândirea virusului mortal, Mark Galeotti, analist la Royal United Services Institute din Marea Britanie, remarcând trăsătura sa de a lăsa că „anumite provocări serioase devin problema altcuiva