Aleksandr Lukaşenko, întrebat dacă va ordona un atac asupra Ucrainei: „De dragul a ce? Trebuie să ne calmăm!”

Aleksandr Lukaşenko, întrebat dacă va ordona un atac asupra Ucrainei: „De dragul a ce? Trebuie să ne calmăm!”
Aleksandr Lukașenko, președintele Belarusului și aliatul lui Vladimir Putin. Sursa foto: Hepta - Vitaliy Ankov

Încă de la începutul războiului din Ucraina, una dintre ipotezele vehiculate a fost cea care vizează intervenția trupelor bieloruse în sprijinul militarilor ruși. În acest context, Aleksandr Lukaşenko, un apropiat al lui Vladimir Putin a negat vineri că ar avea planuri de a ataca Ucraina, într-o întâlnire cu locuitorii districtului Prujana (regiunea Brest), din sud-vestul Belarusului.

Ce spune Lukașenko despre un atac asupra Ucrainei

„Să nu credeţi că plănuiesc un atac, că vom bombarda Ucraina de pe teritoriul Belarusului sau ceva de genul acesta”, a spus preşedintele belarus, potrivit EFE, citată de Agerpres.

El a adăugat că nu are „nicio dorinţă” ca copiii săi sau copiii cetăţenilor belaruşi să lupte. „De dragul a ce? Trebuie să ne calmăm!”, a spus preşedintele belarus.

Lukaşenko susţine că nu Ucraina este cea care luptă, ci NATO şi SUA.

Europa ar fi pus capăt demult războiului dacă SUA, cu ajutorul Poloniei, nu ar fi continuat să alimenteze acţiunile de luptă din Ucraina, a declarat Lukaşenko.

„Din punct de vedere juridic şi pentru mult timp, Belarus va fi considerată o ţară care şi-a oferit infrastructura pentru invazia rusă”, a declarat recent consilierul şefului administraţiei prezidenţiale ucrainene, Mihailo Podoliak.

 Flota rusă face eforturi uriaşe pentru a exercita un control de pe mare

Conform analizei forţelor britanice, eficienţa actuală a flotei ruse este limitată şi subminează strategia Moscovei privind invazia întrucât ameninţarea portului ucrainean Odesa cu vehicule-amfibie este neutralizată.

Costurile rachetelor lansate de pe flota rusă sunt deosebit de mari: conform calculelor Forbes.ua, costul unei rachete de croazieră de tipul Kh-101 este de 13 milioane de dolari; cel al unei rachete de croazieră Kalibr – 6,5 milioane de dolari; o rachetă Iskander se ridică la 3 milioane de dolari; o rachetă supersonică Onyx costă 1,25 milioane de dolari, costul unei rachete Kh-22 este de 1 milion de dolari; iar o rachetă tactică de tipul Tocika-U costă 0,3 milioane de dolari.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
08:50 - Vijeliile au măturat vestul și centrul țării! Acoperișuri smulse, pene de curent și oameni răniți
08:00 - Peste 40.000 de români din străinătate au votat până sâmbătă dimineața la alegerile prezidențiale
00:06 - Cât costă un parfum de la noul brand al Ilincăi Vandici. „Femeile sunt cu de toate, iar parfumul este esențial”
23:53 - Ciolacu reafirmă că-l va desemna premier pe Bolojan dacă va câștiga prezidențialele. Liderul PSD vrea continuarea coaliției cu PNL: „De ce să stricăm ceva ce funcționează?”
23:18 - Geoană: Rugămintea mea din inimă – veniți la vot! Votați cu cine doriți, eu sper că veți vota cu mine / La momentul complicat pe care-l traversăm, eu nu mi-aș da țara pe mâna unor nepricepuți (VIDEO)
23:16 - Șofer mort, după ce mașina pe care o conducea a fost lovită de tren, în Lugoj. Mecanicul de locomotivă a suferit un atac de panică
22:55 - Cetățenii români vor putea călători fără viza în China. De când intră în vigoare noua hotărâre și până când e valabilă
22:33 - Două femei din Capitală, reținute după ce ar fi încercat să „cumpere” o mașină de lux, fără să plătească la schimb
22:29 - Ciolacu anunță că a vorbit din nou cu Trump și că de la anul vor fi eliminate vizele românilor pentru SUA. La discuție a participat și Viktor Orban
22:10 - Geoană, întrebat dacă au existat negocieri pentru a se retrage din cursă: “Eu sunt singurul care nu aveam motive să renunț, pentru că n-am ce negocia. Nu-mi doresc decât să slujesc țara asta. Este o perioadă mai grea decât ‘89″ (VIDEO)