Aleksandr Lukașenko a acuzat din nou Polonia că ar vrea vestul Ucrainei. El susține că ucrainenii vor cere ajutor din Belarus și Rusia și că Minskul va trebui „să reacționeze”

Publicat: 18 06. 2022, 21:58
Foto: Hepta.ro / Zuma Press / Sergei Ilyin/Kremlin Pool

Președintele bielorus Aleksandr Lukașenko a acuzat Polonia că dorește vestul Ucrainei și spune că Minskul va trebui „să reacționeze”, transmite agenția Belta preluată de Republic World.

Într-un dialog cu angajații de la compania Belshina din Bobruisk, liderul bielorus a susținut că Polonia vizează teritoriul ucrainean și că nu poate fi lăsată să înconjoare Belarusul, calificând un astfel de scenariu ca fiind o „evoluție periculoasă”.

Lukașenko susține că ucrainenii vor cere ajutor din Belarus și Rusia ca să se asigure că „nimeni nu le va ciopârți teritoriul”

Potrivit președintelui bielorus, SUA continuă să susțină Polonia cu fonduri, armament și prin dislocarea de forțe armate. Lukașenko a amintit că a mai spus și altădată că ucrainenii vor căuta ajutor din Rusia și Belarus astfel încât să se asigure că „nimeni nu le va ciorpârți teritoriul”.

Cu toate acestea, realitatea contrazice declarațiile absurde ale liderului belarus. La începutul lunii iunie, președintele ucrainean Volodimir Zelenski spunea că Federația Rusă – care în 24 februarie 2022 a lansat o a doua invazie în Ucraina, la o scară mult mai largă comparativ cu cea din 2014 – controlează deja o cincime din teritoriul ucrainean, iar analiștii se tem că pierderile teritoriale vor fi greu de recuperat.

Aleksandr Lukașenko a precizat că guvernul său a desfășurat zece divizii la graniță în sprijinul forțelor de frontieră, astfel încât acestea să oprească pe oricine încearcă să intre ilegal în Belarus.

Pe 10 iunie, același Lukașeno declara că Belarusul ar putea fi nevoit să lupte pentru vestul Ucrainei ca „să nu fie ciopârțit de Occident”, relatează Zerkalo. Vestul, spunea el, nu a renunțat la obiectivul de a alina frontul „astfel încât să treacă din Smolensk-Pskov, Smolensk-Bryansk-Kursk, iar de acolo la Rostov”.

El susține că Occidentul poate veni din „vestul Ucrainei sau de altundeva”. Belarusul continuă să se confrunte cu presiuni, inclusiv din motive geopolitice, mai afirma Aleksandr Lukașenko.