Rezultatele finale ale alegerilor din Spania: Socialiștii au câştigat detaşat, dar nu au destui parlamentari pentru a forma majoritatea. Extrema-dreaptă intră în Parlament după 40 de ani

Publicat: 28 04. 2019, 21:54

UPDATE:După numărarea a peste 99% din voturi, Partidul Socialist al premierului Pedro Sanchez a câştigat alegerile parlamentare anticipate desfăşurate duminică în Spania, obţinând 123 de locuri în Parlament, insuficiente, însă, pentru a avea majoritate, potrivit Euronews. Socialiştii mai aunevoie de cel puţin încă 53 de locuri pentru a forma guvernul.

Partidul Popular, de centru dreaptaa obţinut 66 de locuri în noul Parlament, urmat de Ciudadanos cu57 de mandate, formaţiunea de extremă stânga Podemos 42 de mandate, iar partidul de extremă dreapta Vox, 24 de mandate.

Primele sondaje de dupăînchiderea urnelor de votare din Spania aratăPartidul Socialist pe primul loc înalegerile legislative anticipate. Cu toate acestea, partidul premierului înfuncţie Pedro Sanchez nu a obţinut destule voturi pentru a avea majoritatea în Parlament și a forma noul Guvern. Conform Financial Times, socialiștii au reușit sa obţină28,1% din voturi.

Partidul Popular, de centru dreapta, a obţinut doar circa 20% din voturi, pierzând astfel aproape jumatăte din numarul de parlamentari.

Ciudadanos, formaţiune de dreapta cu un mesaj împotriva independenţei Cataluniei, a acumulat 14,4% din voturile spaniolilor.

Partidul de extremă dreaptă Vox va intra, de asemenea, în noul Parlament. Acesta va fi primul de asemenea natură de la căderea regimului dictatorului Franco. Formațiunea ar urma să aibă 38 de locuriîn Congres, cameră inferioară a Parlamentului, din totalul de 350.

În noul Parlament se va regăsi și Podemos, partid radical de stânga, care a reușit să obțină aproximativ 45 mandate.

Legislativul de la Madridare 350 de deputaţi şi 266 de senatori. Doar 208 dintre senatori sunt aleşi în cadrul acestui scrutin, restul fiind desemnaţi de organismele legislative regionale.

Sondajul efectuat de GAD3, la comanda radioteleviziunii publice spaniole RTVE, arată că niciun partid nu este aproape de obţinerea unei majorităţi parlamentare.

Deşi este a treia oară în ultimii patru ani când spaniolii sunt chemaţi la vot, prezenţa la urne a fost ridicată – aproximativ 60,72% din cetăţenii cu drept de vot îşi exprimaseră opţiunea până la ora locală 18.00 (16.00 GMT), consemnează DPA. Nivelul de participare a fost cu 9,5% mai ridicat decât la precedentele alegeri parlamentare, în 2016.