Președintele Klaus Iohannis a vorbit marți, în debutul conferinței de presă de la Palatul Cotroceni, despre alegerile prezidențiale din Statele Unite. Șeful statului a precizat, în acest context, că parteneriatul strategic cu SUA este un pilon de bază al politicii externe a României.
„Ne mai depart doar câteva ore de aflarea primelor rezultate ale alegerilor pentru președintele Statelor Unite ale Americii, un moment de referință în plan geopolitic. Din perspectiva României, relația cu Statele Unite rămâne una fundamentală. Aprofundarea și extinderea parteneriatului strategic fiind un pilon de bază al politicii noastre externe”, a spus Iohannis.
De asemenea, șeful statului a trecut în revistă domeniile în care România colaborează cu SUA, precizând că se va implica în continuare în mod direct în ”consolidarea și extinderea parteneriatului strategic cu SUA”.
„Administrația SUA, indiferent de coloratura politică, a susținut permanent dezvoltarea relațiilor cu România pe toate palierele, cu precădere în ultimii ani, am înregistrat progrese notabile și evoluții concrete pe multiple dimnesiuni ale parteneriatului nostru comun, iar cu ocazia vizitei pe care am efectuat0o la Washington în 2019, aceste dimensiuni au fost extinse și îmbogățite cu noi domenii, precum securitatea rețelelor 5G și domeniul nuclear civil.
În privința cooperării politico-militare și de securitate, a crescut semnificativ nivelul de conștientizare a importanței strategice a Mării Negre, atât în Statele Unite, cât și la nivelul NATO, și am dezvoltat o viziune comună, România-SUA, cu privire la acest spațiu. Au fost puse astfel bazele pentru creșterea în continuare a prezenței militare americane în România, ca o garanție de securitate în fața provocărilor complexe din regiune.
La capitolul cooperare economică și în domeniul energiei, au fost înregistrate progrese semnificative în domeniul nuclear civil. A fost parafat, chiar luna trecută un acord care vizează dezvoltarea de proiecte concrete la centrala de la Cernavodă.
În ce privește continuarea demersurilor de aderare a României la programul Visa Waiver, partea americană a dat asigurări că acordă o atenție deosebită obținerii de progrese concrete în acest domeniu.
Mă voi implica în continuare în mod direct pentru consolidarea și extinderea parteneriatului strategic cu SUA”, a mai spus Klaus Iohanis.